На срещата на лидерите от Нормандската четворка в Париж беше

...
На срещата на лидерите от Нормандската четворка в Париж беше
Коментари Харесай

Украйна и Русия се разбраха да спрат военните действия в Донбас, но реално нищо повече

На срещата на водачите от Нормандската четворка в Париж беше контрактувано, че би трябвало да влезе в действие цялостно прекъсване на огъня в Източна Украйна, съобщи БГНЕС, базирайки се на BBC. Няма обаче сделка за дата за избори в Донбас.
С посредничеството на Франция и Германия, президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Владимир Зеленски за първи път се срещнаха персонално и преговаряха за рецесията в Донбас.
" Двете страни се съгласяват на цялостно прекъсване на огъня без изключения, преди края на 2019 година " написа във финалното официално съобщение от срещата в Париж. Договорени са още три зони, в които украинските войски и проруските сепаратисти да правят отстъпка от фронта, както това беше направено по-рано от Украйна при градовете Петровское, Золотое Станция Луганская. Изтеглянето на бойците и бойната техника " би трябвало да е приключено преди края на март 2020 година " , написа в официалното съобщение, представено от Агенция Франс Прес.
Друга договореност, реализирана сред Владимир Путин и Владимир Зеленски, беше за нова замяна на пленници. Такава замяна през септември беше един от факторите, които върнаха Русия и Украйна на масата за договаряния. Новата замяна би трябвало да е реалност преди да е изтекла 2019 година, споделиха Путин и Зеленски.
На срещата в Париж не се очакваше пробив в връзките сред Русия и Украйна. Двете страни остават доста надалеч в позициите си по какъв начин да се реши рецесията в Донбас.
Владимир Зеленски посочи след диалогът с Путин, че Киев и Москва остават на извънредно разнообразни позиции във връзка с това по кое време и по какъв начин да се съобщи контрола на границата сред Донбас и Русия назад на Украйна. Зеленски отхвърли и концепцията на Путин за необикновен статут на Донецка и Луганска област и сподели, че Украйна не може да се трансформира във федерална страна.
Всъщност Путин изиска смяна в конституцията на Украйна, като една от стъпките за решаването на рецесията в Донбас. На конференция след срещата на Нормандската четворка съветският президент сподели, че главния закон на Украйна би трябвало да се промени по този начин, че да бъде даден специфичен статут на Донбас. Освен това съветският президент изиска да бъдат отворени повече пропускателни пунктове във фронтовата линия, с цел да могат по-лесно да се пътува сред следените от Украйна и сепаратистите територии в Донбас. Друг значим въпрос за постигането на мир била амнистията за хора, взели участие на страната на бунтовниците в спора.
Украинският президент обаче упорства, че Украйна би трябвало да има цялостен надзор над своите източни провинции и не може да прави взаимни отстъпки за която и да е територия.
" Имаме доста, доста работа за извършване, само че се отбелязва придвижване. Набираме инерция ", сподели Ангела Меркел след договарянията. " Моето чувство е, че имаше благосклонност в участниците в срещата да се откри решение на сериозните проблеми ", добави немският канцлер.
Такова беше и мнението на домакина на срещата Еманюел Макрон. Френският президент сподели: " Фактът, че сме тук, един до друг, самичък по себе си е значим резултат. Постигнахме рестарт на договарянията, което не беше направено в продължение на няколко години. Това е достижение. " Макрон разгласи, че идната среща на Нормандската четворка ще е след 4 месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР