На срещата на Г-7 Европейският съюз призова САЩ да поддържат

...
На срещата на Г-7 Европейският съюз призова САЩ да поддържат
Коментари Харесай

ЕС призова САЩ да оставят летището в Кабул отворено

На срещата на Г-7 Европейският съюз прикани Съединени американски щати да поддържат летището в Кабул безвредно " докато е належащо ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според Шарл Мишел Европейски Съюз е повдигнал два въпроса пред Съединени американски щати - нуждата от обезопасяване на летището, с цел да може да бъде приключена евакуацията, и обезпечаването на " обективен и неутрален за хора от всевъзможни националности, които имат право да бъдат евакуирани ".
 Европейски Съюз: Почти 18 милиона в Афганистан имат потребност от филантропична помощ Европейски Съюз: Почти 18 милиона в Афганистан имат потребност от филантропична помощ
Почти половината население на Афганистан – 18 милиона човек, имат потребност от незабавна филантропична помощ. Около 4 милиона са станали в...

По думите му няколко водачи от Г-7 са изразили паника от привършване на евакуационните действия на 31 август, съобщи Дарик.

" Във всеки случай ще бъде от основно значение да се подсигурява безвредно прекосяване " на афганистанците, напускащи страната след края на месеца, а летището ще е от решаващо значение за доставянето на филантропична помощ, сподели Мишел.

Той и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представляваха Европейски Съюз на срещата на Г-7.

Европейски Съюз е угрижен от това до каква степен неговите и други жители до летището в Кабул, с цел да се изтеглят, и приканва талибаните да разрешат свободно прекосяване на хората, които желаят да стигнат до такава степен, съобщи Мишел, представен от Ройтерс.
 Борел: Европейски Съюз ще би трябвало да беседва с талибаните Борел: Европейски Съюз ще би трябвало да беседва с талибаните
Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел съобщи във вторник, че блокът ще би трябвало да беседва с талибаните, след кат...

По-голямата част от чиновниците на Европейски Съюз в Афганистан към този момент са евакуирани от летището в Кабул, заяви Урсула фон дер Лайен. 

" Ситуацията е в действителност покруса за афганистанския народ и съществено проваляне за интернационалната общественост ", добави тя. Фон дер Лайен посочи, че помощта е от основно значение за хората, които са в непосредствена заплаха в Афганистан, изключително за многочислените вътрешни бежанци в страната, 80 % от които са дами и девойки.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР