На срещата между президента на Косово Вьоса Османи и нейния

...
На срещата между президента на Косово Вьоса Османи и нейния
Коментари Харесай

Косово обявява договор за взаимна отбрана с Албания

На срещата сред президента на Косово Вьоса Османи и нейния албански сътрудник Байрам Бегай стана дума за контракт за взаимна защита, който да даде опция за реакция при положение на нахлуване против една от страните, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес.

Османи сподели, че е време да се подхващат подобаващи стъпки в посока на двустранно съдействие в региона на сигурността и защитата.

Приемайки го с най-високи държавни почести, Османи изиска от албанския президент да продължи поддръжката си в интеграционните процеси на Косово.

Президентът Османи сподели, че Косово разчита на опита на Албания при кандидатстването на Косово за статут на страна претендент за член на Европейския съюз, което тя акцентира ще стане до края на тази година.

Османи сподели, че фактът, че Албания е член на НАТО, основава по-голяма сигурност в целия район и акцентира, че задачата на Косово за участието в този съюз.

„ По отношение на нашето двустранно съдействие в региона на сигурността и защитата е значимо, че сред Косово и Албания да има контракт за взаимна защита, с който ще реагираме реципрочно при положение на офанзива против нашите две страни. Минаха няколко години, откогато направих такова предложение, което е в естетика с интернационалните практики и се ползва от доста страни, в това число и от нашите стратегически съдружници, тъй че считам, че е време да предприемем подобаващи стъпки в тази посока “, сподели Османи.

Османи загатна и основаната след 31 юли обстановка в Северно Косово, като сподели, че институциите не престават да са в цялостна съгласуваност с интернационалните сътрудници и се приготвят за осъществяване на решенията.

„ Очакваме Европейският съюз да надигне по-силен глас против дестабилизиращите трендове на Сърбия към целия регион; тези трендове се предизвикват и служат на ползите на Русия. Не може да има равностойност в третирането на страните, когато Сърбия явно е агресорът и тя употребява изразителност за подстрекателство на война във връзка с Косово, подкопавайки мира и стабилността. Очакваме да бъдат дадени ясни сигнали от Европейски Съюз във връзка с Сърбия, която би трябвало един път вечно да спре тези дейности, които подкопават сигурността в района ", сподели Османи.

На взаимната конференция с президента на Албания Османи сподели, че чака Албания да бъде гласът на Косово там, където ѝ се даде опция.

„ Разчитаме на вашата поддръжка, до момента в който Косово се движи със същите стъпки в интеграционните процеси. Албания е давала безрезервна поддръжка на Република Косово през всички интервали, като в същото време вие сте били нашият глас там, където не сме показани. Под вашето управление ние разчитаме на вас, разчитаме Албания да продължи да бъде нашият глас там, където ѝ се даде опция “, добави Османи.

От своя страна президентът на Албания Байрам Бегай съобщи, че те поддържат Косово в разширението на суверенитета и установяването на върховенството на закона в северната част на страната, както и към участието в интернационалните организации и по въпроса за разговор с Сърбия за правно обвързващо съглашение с взаимно признание.

„ Либерализирането на визовия режим за жителите на Косово е от дълго време закъсняло заричане и право, на което жителите би трябвало да се радват като всички останали жители на района, за което уверих президента Османи, че Албания ще продължи поддръжката си за реализиране на позитивни вести допустимо най-скоро. Албания мощно поддържа участието на Косово в НАТО и прави оценка обстоятелството, че НАТО остава поръчител за мира в района и стратегически съдружник на Косово и Албания. Ние поддържаме участието на Косово във всички интернационалните организации и имаме вяра, че кандидатурата за участие в Съвета на Европа беше вярното решение. Уверих президента Османи, че по време на мандата в Съвета за сигурност и като член на Организация на обединените нации Албания ще бъде представител на ползите на Косово, засилвайки своя глас в насърчаването на самостоятелната страна Косово, необратимостта на този факт, новите самопризнания и евроатлантическия ѝ път “, сподели Бегай.

Президентът Бегай сподели, че Косово и Албания би трябвало да бъдат дружно, с цел да поддържат мира, като в същото време акцентира, че Армията за избавление на Косово (АОК) остава ярка част от историята и че изфабрикуваните отчети против нея няма да трансформират този факт.

„ АОК е ярка страница от нашата обща история, която кара всеки албанец да се гордее. Нито един фиктивен отчет, който се пробва да опетни кръвта и саможертвата на албанците в отбрана на свободата, знамето и националната еднаквост, няма да успее да помрачи това славно завещание. Днес ние споделихме същата позиция с президента Османи, че Косово и Албания освен се радват на тази братска и стратегическа връзка, само че също по този начин споделяме визията и стремежите, бъдещето в Европейски Съюз и НАТО “, сподели президентът на Албания.

Това е първото публично посещаване в чужбина за президента на Албания, откогато встъпи в служба отпред на страната преди две седмици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР