На среща с президента Георги Първанов, при първото посещение на

...
На среща с президента Георги Първанов, при първото посещение на
Коментари Харесай

24 май 2002 г. Папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в т. нар. българска следа

На среща с президента Георги Първанов, при първото посещаване на римски папа у нас, Йоан Павел II, е удостоверил, че постоянно е обичал българския народ, че високо цени неговата културна и духовна традиция
На срещата на четири очи с президента Георги Първанов на 24 май 2002 година главата на Римокатолическата черква папа Йоан Павел Втори съобщи, че в никакъв случай не е вярвал в така наречен " българска диря " в опита за нападение против него през 1981 година Това заяви след срещата шефът на работа " Печат " към Светия трон Хоакин Наваро Валс. Той посочи, че тези думи на папата могат да се одобряват като част от взаимното изказване на прессекретариата на българския държавен глава и на шефа на работа щемпел към Светия трон, което Хоакин Наваро Валс прочете.

Българска телеграфна агенция ни връща към оня 24 май преди 22 години, когато стартира първото посещаване на  римски папа в България и то на Йоан Павел Втори. 

На срещата президентът Георги Първанов е приветствал Негово Светейшество Йоан Павел Втори и е изразил своята дълбока респект и самопризнание за приноса и дейната роля на Светия отец за укрепването на мира в света, за построяването на по-справедливо общество, за активизирането на разговора и разбирателството сред религии и нации.

Президентът Първанов е подчертал уважението на българския народ към Светия отец, което прави невероятно присъединяване на България в атентата против него, се споделя в взаимното изказване. Двете страни са подчертали непреходното значение на духовното завещание на светите братя Кирил и Методий, небесни съпокровители на Европа. Папата е удостоверил, че постоянно е обичал българския народ, че високо цени неговата културна и духовна традиция и е изразил поддръжка на етно-религиозния модел в страната, на напъните на България за създаване на същинско демократично общество, което зачита главните човешки права.

Светият отец е изразил поддръжка на напъните на България да стане пълновръстен член на Европейския съюз, да даде своя принос с историята и културата си, които значително са изковани от християнството. Папа Йоан Павел Втори е подчертал европейското измерение на българската просвета, на българското историческо и духовно завещание, както и смисъла на България като мост сред Изтока и Запада.

Правителството на Република България посреща с задоволство и благодарност изказването на папа Йоан Павел Втори, че в никакъв случай не е вярвал на така наречен българска диря в опита за нападение против него през 1981 година и че я окачествява като огромна неправда против българския народ. Това се споделя в известие на държавната осведомителна дирекция. С това изказване бе изчистено до дъно едно тежко леке от облика на България, носено несправедливо в продължение на повече от 20 години, се показва в известието. Правителството показва своята признателност и за поддръжката, която Светият отец дава за напъните на България по пътя на европейската й интеграция. Топлите думи на Главата на Римокатолическата черква във връзка с България и самото му посещаване в България ще допринесат за повишаване на вниманието и доверието към страната ни като към значим и благонадежден сътрудник в интернационалните връзки, написа в умозаключение в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР