На среща с представители на Община Русе гражданите обсъдиха възможностите

...
На среща с представители на Община Русе гражданите обсъдиха възможностите
Коментари Харесай

Русенци дадоха предложения за повишаване на достъпността на местната власт

На среща с представители на Община Русе жителите разискаха опциите за следене активността на локалната администрация и повишение на гражданското присъединяване в локалното самоуправление.

Събитието се организира по самодейност на локалната власт в съдействие с представители Международният републикански институт (IRI) и в него взеха присъединяване взеха зам.-кметът Златомира Стефанова, секретарят на Община Русе Димитър Генков, жители и представители на медиите.

В началото на разискването бе показана къса част от финалния отчет на IRI от изследването на публичното мнение с фокус бистрота и отчетност на общинските управляващи. В него бяха наранени и гражданското присъединяване за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, както и опциите за доближаване на жителите с локалната власт.

Обратната връзка при подаване на сигнали и тъжби към Общината бе тематика на част от последващите полемики, като беше регистрирано, че е допустимо да бъде усъвършенствана системата за следене на активността на другите отдели в локалната администрация. Беше посочено, че във връзка с сигналите в обществените мрежи общините в страната демонстрират избирателност, до момента в който формалните канали допускат проследимост, входящи номера на сигналите и опция за търсене на отговорност на чиновници, в случаите, в които подхождат непрофесионално към запитванията на жители.

В хода на разискването беше препоръчано да бъдат осъществени осведомителни акции кои са формалните канали на Общината, посредством които локалната администрация комуникира с обществеността, както и просветителни акции в образователните заведения, на които да бъдат показани образно кои са общинските и държавните институции и техните функционалности.

Интерес измежду присъстващите провокира и новината за назначението на отговорници за обособените шест региона на Русе. Те ще дават отговор за кварталите в тези региони, като ще одобряват сигнали от жителите за проблеми и неуредици и ще координират тяхното разрешаване с общинските предприятия. Обсъдена беше и опцията да бъдат основани фейсбук страници на шестте региона, в които жителите ще могат да подават своите сигнали. Очаква се през месец юли районирането на Русе да бъде показано на обществеността посредством масирана осведомителна акция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР