На среща с председателя на НС Вежди РашидовПоисках от Ердоган

...
На среща с председателя на НС Вежди РашидовПоисках от Ердоган
Коментари Харесай

Ердоган прие България да бъде домакин на тристранна среща с Турция-ЕС за мигрантите

На среща с ръководителя на Народно събрание Вежди Рашидов
Поисках от Ердоган позволение България да бъде хазаин на среща по мигрантския проблем  между Европа и Турция. Той даде своето единодушие, съобщи  председателят на Народното събрание Вежди Рашидов след срещата си с турския президент в Истанбул през вчерашния ден по обяд на третия ден от формалното му посещаване в Турция, която продължи близо час. Това бе кулминационната точка на визитата на Рашидов, удостоверение за срещата пристигна в последния миг.

От българските депутати, съпровождащи Рашидов, на срещата с Ердоган участва единствено председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „ Аз съм първата българка, която турският президент  приема ”, сподели тя за Труд NEWS.

Най-важното в този момент е, че Турция одобри България да е медиатор сред Европа и Турция за тристранна среща по мигрантския проблем, значимото е да сме мотор на нещо ”, акцентира ръководителят на Народно събрание. Той посочи, че на 8 и 9 януари президентът Румен Радев ще бъде в Брюксел, където ще бъдат уговорени съответните  дати за срещата. 

Рашидов през вчерашния ден повдигна тематиката за такава среща във Великото национално заседание на Турция в Анкара, при срещата си с ръководителя Мустафа Шентоп, по чиято покана е в южната ни съседка.

Рашидов сподели още, че с президента Ердоган са говорили и за  опазване на културните полезности на територията на двете страни и изрази вяра, че когато има постоянно държавно управление у нас, би трябвало да бъдат подписани нови контракти, защото сегашните към този момент били остарели. Вежди Рашидов напомни за взаимните превителствени съвещания с Турция, на които се вземаха общи решения, когато той бе министър на културата, а Бойко Борисов – министър-председател. 

 „ Като хазаин  на тези диалози за миграцията, ще седнем още веднъж на една маса и ще работим за консенсус ”, увери Рашидов.
По-късно в църквата " Св. Стефан ", известна като Желязната черква, бе отслужен молебен за благополучие и  здраве на българсктия народ от архимандрит Храралампи Ничев. На него участваха депутатите от делегацията Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, Даниел Лорер от Политическа партия, Стефан Янев от „ Български напредък ” и Сезгин Мехмед от Движение за права и свободи, а Десислава Атанасова бе с Вежди Рашидов при Ердоган. Делегацията подари на църквата икона на Св. Стефан. 

След срещата си с турския президент в Желязната черква пристигна и Вежди Рашидов. Аримандрит Ничев го посрещна с голям букет. „ Стотици българи, които идват в Истанбул да се лекуват, идват при нас, тук се усещат като вкъщи ”, сподели архимандитът. „ Всичко тук стана с моя п одпис ”, сподели Рашидов и благодари на настоятелството на „ Св. Стефан ”.

Архимандритът връчи на Вежди Рашидов особено направен плакет за 130-годишнината от започването на градежа на църквата в символ на признателност за приноса на Решидов за реставрацията на храма.

Последният ден от формалното посещаване стартира с персонална визита на Вселенският патриарх Вартоломей І с Вежди Рашидов. Патриархът насочи благословия за  мир на Балканите и пожела разцвет на българския народ и страна. „ Винаги се веселя на посещаване на българска делегация и насочвам молебствия за българския народ ”, означи Вартоломей І. Той честити идващото Рождество Христово и пожела на българите плодородна нова година. 

„ Моля да предадете братския ми привет към негово самодоволство Българския патриарх Неофит и към всички архиереи на Българската православна черква, на всички членове на българския парламент и всички държавници, които работят за България ”, сподели Вселенският патриарх. Той  подари на Вежди Рашидов Коран на арабски и гръцки език, а на брачната половинка му – сребърна икона. На депутатите и българските публицисти Вартоломей I подари осветено кръстче и иконка.

На срещата в постройката на Вселенската патриаршия в Истанбул участваха ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ „ Български напредък “ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ  „ Продължаваме промяната “), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „ Възраждане “).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР