На среща с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен

...
На среща с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Радев: Нуждаем се от пряк диалог за разрешаване на проблемите с Република Северна Македония

На среща с ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и с премиера на Португалия Антониу Коща президентът Румен Радев е декларирал, че постигането на прогрес в европейската интеграция би трябвало да се основава на зачитането на човешките права и цялостното осъществяване на Копенхагенските критерии за участие в съюза, съобщи БНР.

Акцент в диалозите са били опциите за постигането на прогрес при приемането на преговорна рамка и започване на договаряния за участие в Европейския съюз на Северна Македония.

" Нуждаем се както от положителни образци в двустранните връзки сред България и Северна Македония, по този начин и от директен и открит двустранен разговор за разрешаване на проблемите ", е подчертал президентът.

" Всяко допустимо решение за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз от Република Северна Македония ще бъде деликатно оценено и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширението на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 година ", е показал още Румен Радев.

Той е оценил като " добър знак " идното взаимно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Северна Македония в Рим и е призовал за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за реализиране на съответни резултати по проблематичните въпроси.

Срещата се е провела по самодейност на ръководителя на Европейската комисия и португалския министър председател преди изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

На влизане в Европейския съвет президентът Румен Радев дефинира съвещанието на водачите на Европейски Съюз като „ доста значима среща за страните-членки и за бъдещето на Европейски Съюз “.

„ Пред нас има големи провокации и ние би трябвало да намерим най-важното - салдото във всички фактори, които ще повлияят на развиването ни в бъдеще “, акцентира той.

Радев дефинира обстановката като „ сериозна “ и добави, че е нужна взаимност, като се вземат поради проблемите и потребностите на всички страни-членки.

Президентът не разяснява насилственото приземяване на самолета в Минск, извършващ постоянен полет от Атина до Вилнюс и задържането на опозиционния беларуски публицист Роман Протасевич, добавя БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР