На среща с кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и

...
На среща с кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и
Коментари Харесай

Детските градини и ясли в община Берковица отварят врати на 1 юни

На среща с кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и шефовете на детските градини на територията на община Берковица бе решено детските заведения да останат затворени до 31 май.
Те ще възстановят приема на деца от 1 юни, като визитата на институцията ще бъде възможно единствено за деца, които са към този момент записани в съответната детска градина/ясла през образователната 2019-2020 година. За възобновяване на визитата на децата от родителите няма да се изисква представянето на медицински бележки според член 4, алинея 4 и 5 от Наредба №3 от 05.02.2007 година за здравните условия към детските градини и член 21, алинея 2, 3 и 4 от Наредба № 26 от 18.11.2008 година за устройството и активността на детските ясли и детските кухни и здравните условия към тях. Посещението на детска градина/ясла от деца с хронични болести (в това число деца със СОП с хронични заболявания) ще се прави след предварителна консултация с персоналния доктор на детето.
По предложение на шефовете броят подрастващи в групите няма да надвишава 14 деца, а при положение на по едно и също време наличие на повече от 14 деца от една група в детската градина/ясла се подхващат дейности за разделянето им в подгрупи посредством отделяне на обособени кътове в границите на общото помещение или се търси друго уместно решение.
Според откритите ограничения от здравните органи приемът в детската градина/ясла ще се прави по авансово оповестен график/ред, при нужда и в по-дълъг период от време, а в случай че климатичните условия го разрешават – на двора или на особено обособено пространство, осигуряващо разстояние на минимум 2 м. сред фамилиите, като не се позволява влизането на придружителите на децата в постройката на детската градина/ясла. Когато атмосферните условия обаче не разрешават, управлението на детската градина/ясла ще основава организация, която да обезпечи безвредното приемане и предаване на децата без да се позволяват родителите в постройките на детската градина.
В детските заведения децата ще бъдат одобрявани от здравно или друго упълномощено от шефа лице при потребление на нужните самостоятелни защитни средства – маска/шлем и ръкавици, като при положение на констатиране на признаци на заболяване на детето може да бъде отказано приемане. От момента на влизане на детето в постройката на детската градина/ясла от него няма да се изисква потребление на защитна маска, в случай че на дете със СОП и/или с хронично заболяване това не е категорично предложено от персоналния му доктор.
Съобразно климатичните условия (когато не вали) децата ще бъдат на открито като се изключи времето за хранене и отмора, като ще се провеждат игри, които да обезпечат нужната положителна прочувствена среда. Когато това е допустимо, храненето на децата също ще се провежда и реализира навън.
Няма да се позволява събиране на една място на личен състав от детската градина/ясла в случай че това не е належащо за запазване здравето и живота на децата, както не се позволяват и контакти на член от личния състав на детската градина/ясла с повече от една група.
Според напътствията на здравното министерство подновяването на визитата на детска градина/ясла може да стане единствено по избор на родителите и с експлицитното изискване, че са осведомени и заявяват, че ще съблюдават новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по пример еднократно при възобновяване на визитата на детска градина/ясла от детето. В тази връзка отговорността за решението за навестяване на детската градина/ясла остава напълно за родителите, доколкото все още няма мярка, която да подсигурява изцяло сигурността на децата, които посещават детската градина/ясла, още повече че физическият контакт при ежедневното и в продължение на часове другарство сред децата и с личния състав, който се грижи за тях, е неминуем.
Педагогическият и непедагогическият личен състав се задължава да съблюдава прецизно санитарните ограничения на здравните управляващи като се правят всички дезинфекционни мероприятия за недопускане на заразяване с коронавирусна зараза.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР