На среща с депутати в българския парламент албанският посланик Киряко

...
На среща с депутати в българския парламент албанският посланик Киряко
Коментари Харесай

Албанският посланик обеща подкрепа за българското малцинство в страната му

На среща с депутати в българския парламент албанският дипломат Киряко Курета даде обещание поддръжка за българското малцинство в Мала Преспа, Голо бърдо и Гора.

Миналата седмица външният министър на Албания Дитмир Бушати разгласи въпросът за затворен - българите няма да бъдат включени в законопроекта за отбрана на малцинствата.

Към момента в документа, квалифициран от албанското държавно управление, македонците, гърците, власите, черногорците, сърбите, бошняците и египтяните са приети за малцинства.

След срещата през днешния ден в зала " Димитър Пешев " на Народното събрание албанският дипломат обаче пое ангажимент, че  " ще бъде поръчител за приемането на съответните законодателни промени в интерес на българската общественост ".

" Албания в никакъв случай не е имала неприятно отношение към българите "

Киряко Курета съобщи, че " всички български организации там са уведомили управляващите за създалото се напрежение, както и за сериозния отрицателен отзив, който законопроектът е провокирал в България ".

Посланикът е уверил народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Станислав Станилов и Петър Петров, че " Албания в никакъв случай не е имала неприятно отношение към българите ".

" Срещата протече умерено и в другарски звук, като на финала народните представители от ПГ на Обединени патриоти и Н.Пр дипломат Курета се сплотиха към това да бъде извършена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се създадат съответните разбори и заключения за бъдещите връзки сред двете страни " - разясниха през днешния ден от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

Депутатите от ПГ на Обединени патриоти са споделили на посланика, че " от признаването на българското малцинство ще зависят и положителните отношение сред България и Албания отсега нататък ".

Парламентът в Тирана взема решение

Законопроектът за отбрана на малцинствата ще бъде гласуван в пленарната зала на албанския парламент на 18 октомври.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев към този момент прикани депутатите от двете съществени партии – социалистическата и демократическата, да проявят схващане, " тъй като имаме петиция от към 1300 подписа от едната организация за българо-албанско другарство, и още няколкостотин подписа от другата организация на нашите сънародници, които са импортирани в албанския парламент ".

Ковачев и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки постановиха в годишната резолюция на Екологичен потенциал за напредъка на Република Албания да попадне текст, който прикани държавното управление на страната да признае българско национално малцинство и да отбрани абсолютно неговите права и законни ползи.

Македонците оказват максимален напън

Искането за признание на българско малцинство среща най-голяма опозиция от страна на " Македонската асоциация - Сонце ", която е записана в Албания.

Това е изкривяване на историята. В Преспа, Гора и Голо бърдо, където се претендира, че има българско малцинство, живее единствено македонско малцинство. Това искане е част от плана за " Велика България ", твърди пред албанската телевизия Top Channel Васил Стерьовски от " Сонце ".

Стерьовски упрекна публична София, че основава " подправени български организации в Албания " и раздава български паспорти на деятелите им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР