На среща с акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани

...
На среща с акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани
Коментари Харесай

Румен Радев: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

На среща с упълномощени в страната посланици сложиха въпроси, свързани с битката с корупцията, наложените наказания по Глобалния закон „ Магнитски “ и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Служебният кабинет потвърди, че министри с разнообразни политически убеждения могат да се сплотяват към ясни правила, цели и полезности. Един от целите на този кабинет е повишението на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на публичното доверие в тях. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на страните членки от Европейски Съюз, Швейцария и Съединени американски щати. В срещата взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България. Политическата обстановка в страната, битката с корупцията, идното домакинство на България на, както и европейската интеграция на Република Северна Македония бяха измежду тематиките, сложени от дипломатическите представители на срещата.
 Президентството: Радев не е обсъждал районен съд Македония с Байдън Президентството: Радев не е обсъждал районен съд Македония с Байдън
„ Въпросът за европейската интеграция на Република Северна Македония не е бил обсъждан по време на късия диалог на президента...

също бяха разисквани по време на диалога. Президентът уточни, че от идващия български парламент ще се чака да създаде правна рамка, която да планува процедури и подходи за реакция от институциите при сходни случаи в бъдеще. Служебното държавно управление към този момент е подхванало първични стъпки в тази тенденция, с цел да не допусне блокиране на публични средства и да отбрани банковия бранш в страната. Румен Радев прикани за разработване на ограничения и на европейско равнище, с цел да не се стига до блокиране на планувани за обособени страни членки европейски средства.

Гражданите изискват действителни резултати в по високите етажи на властта и чакат непреклонен ангажимент на българските институции и сътрудниците на страната ни за одобряване на справедливостта и прозрачността, уточни още президентът. Коментирано бе и изразходването на големи обществени средства от бившето държавно управление посредством така наречен in-house възлагане, а не посредством публични поръчки. Държавният глава дефинира като стъпка в вярната посока решението на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати задача в България след наложените наказания по Глобалния закон „ Магнитски “ на български физически лица и компании.

Утвърждаването на Инициативата „ Три морета “ като платформа за интензивно икономическо и капиталово партньорство е значимо освен за страните от Източна Европа, а и за постигането на действително обществено и икономическо доближаване в Европейския съюз, съобщи президентът по време на срещата. Румен Радев открои приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като посетител на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в региона на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност в района, посредством свързването на научните и просветителни центрове на страните участнички.

България поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония и одобряването на страната като мощен съдружник в НАТО, акцентира още Румен Радев. Държавният глава оцени високо позитивните сигнали през последните седмици в връзките сред България и Република Северна Македония и на първо място възобновяване на разговора на най-високо ниво. Президентът изрази вяра този разговор да води към съответни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни връзки с Република Северна Македония, което да форсира и европейската вероятност на югозападната ни съседка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР