На среща, проведена с представители на Европейската комисията, зелените активисти

...
На среща, проведена с представители на Европейската комисията, зелените активисти
Коментари Харесай

Зелените са поискали спиране на парите по Плана за възстановяване

На среща, извършена с представители на Европейската комисията, зелените деятели Борислав Сандов, Тома Белев, Александър Дунчев и други са поискали прекъсване на парите по Плана за възобновяване за България. Това значи, че страната ни няма да получи 1,4 милиарда лв. от Брюксел. Еколозите са изтъкнали като аргумент, че последните промени на Закона за биоразнообразието противоречели на евро директивите.

От няколко месеца зелените от казионната коалиция „ За да остане природа в България “, част от обединението сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", вършат опити да прокарат, през Народното събрание, измененията на Закона за биоразнообразието, направени, когато Сандов и Белев управляваха Министерство на околната среда и водите.
Ако беше признат планът на еколозите, големи елементи от страната на практика щяха да се трансфорат в резервати или предпазени местности. Все места, където ще бъде неразрешена всякаква човешка активност. На процедура зелените се стремят да разширят Натура 2000, която в България обгръща 35% от територията на страната, или към 40 000 кв. км. Това значи, че в над 1/3 от страната важат съществени ограничавания за вложения.

Има и още по-голям проблем. Всички транспортни коридори - автомагистрали, ЖП линии, тунели и други детайли от инфраструктурата минават през зоните по Натура. По тези аргументи автомагистрала Черно море е блокирана. Част от Русе-Велико Търново също. Същото е годно и за тунелите Шипка и Петрохан.

Всички оферти за трасета на изброените автомагистрали са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите поради Натура.

Няма подобен случай в Европа, където неправителствени организации да желаят да се стопират пари по ПВУ. Това не е казус за наши политици и еколози. Подобно нещо направи Радан Кънев, който искаше да спре, с петиция през Брюксел, довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле.

Другият е Светослав Малинов, който съобщи българските транспортни компании, подкрепяйки пакета Мобилност в ущърб на страната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР