На среща при премиера Кирил Петков в понеделник, на която

...
На среща при премиера Кирил Петков в понеделник, на която
Коментари Харесай

Петков бил съгласен с еколозите как да се строи АМ Струма

На среща при премиера Кирил Петков в понеделник, на която са участвали еколози, представители на АПИ, Министерство на околната среда и водите и заместник-министърът на Министерство на регионалното развитие Ивайло Стайков, министър-председателят се е заел да се проучат и задействат разновидностите за градеж на автомагистрала " Струма " в региона на Кресненското дефиле, за която от години упорстват " зелените " организации - аутобанът да мине или напълно през тунел, или да бъде преместен отвън дефилето.

Това заяви на конференция в Българска телеграфна агенция Даниел Попов от екологичната организация " За земята ".

" Срещата приключи с безапелационни нареждания от министър-председателя за съответни дейности, които ние считаме, че могат да отпушат плана, с цел да може той най-сетне да бъде осъществен и да може най-сетне автомагистралата да бъде приключена. И то по метод, който да е екологичен, който да не заплашва локалните хора ", заключи резултата от диалозите той.

Конкретният мотив за извършената при премиера среща, става известно, бил скрит план, целящ връщането към остарелия вид за градеж на " Струма ", при който се планува едното платно да минава еднопосочно по съществуващия към този момент път. Съветници в екоминистерството - Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия и Емил Папазян от " Продължаваме промяната " написали писмо, разпратено до депутати и държавното управление, че се заплашва реализирането на плана, тъй като Министерство на околната среда и водите готви отчет до Бернската спогодба, на който да рапортува за предпазените зони в региона, който щял да стопира плана и да коства на България европейските средства, планувани за него.

" На тази намира се разбра и това, че АПИ не са свършили един куп работа, която е нужна за довеждане докрай на плана. Алтернативите за трасе отвън пролома не са проектирани, даже не са на равнище абстрактен план. АПИ и Министерството на районното развиване и благоустройството по всевъзможен метод са саботирали това планът да легне на здрава основа и да отговори на условията за европейско финансиране ", сподели още Попов.

Решението по какъв начин да продължи градежът на Автомагистрала " Струма " следва да бъде взето в границите на седмица, сочат от екоорганизациите. Според тях няма гаранция, че вероятно последващо държавно управление няма да се опита да се върне към остарелия вид. Показателно е, че за първи път от 25 години персонално министър-председател се заел с проблема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР