На среща на върха в сряда лидерите на Грузия, Молдова

...
На среща на върха в сряда лидерите на Грузия, Молдова
Коментари Харесай

Украйна, Молдова и Грузия усилено лобират за членство в ЕС

На среща на върха в сряда водачите на Грузия, Молдова и Украйна настояха Европейският съюз да им разреши да стартират договаряния за присъединение към блока. Засега обаче се чака да получат единствено уверения за поддръжка против възможна съветска експанзия, осведоми Ройтерс.

Еднодневната среща на върха на самодейността " Източно партньорство " акцентира ограничавания триумф на метода на Европейски Съюз към шестте някогашни руски републики. От тях Грузия, Молдова и Украйна са в териториални разногласия с Москва. Лидерите на Армения и Азербайджан участват на срещата на върха, само че не лобират за участие в Европейски Съюз. Президентът на Беларус Александър Лукашенко не пристигна на форума.

" Нашата цел е пълноправно участие в Европейския съюз ", написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter след диалога си

Откъси от заключително изказване на срещата на върха, които ще бъдат оповестени по-късно в сряда, демонстрират, че Европейски Съюз ще " признае европейските желания и европейския избор " на петте страни.

В рамките на самодейността " Източно партньорство " Европейски Съюз предлага пари, техническа помощ и свободна търговия, само че не и участие. Присъединяването към блока обаче продължава да бъде привлекателна цел за някогашните руски републики, като се изключи Беларус.
 Косово подава молба за участие в Европейски Съюз
Косово подава молба за участие в Европейски Съюз

В Брюксел се организира съвещание на Съвета ЕС-Косово...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР