На среща на Европейската народна партия по-рано днес българският премиер

...
На среща на Европейската народна партия по-рано днес българският премиер
Коментари Харесай

Борисов предлага хърватския премиер за председател на ЕК

На среща на Европейската национална партия по-рано през днешния ден българският министър председател Бойко Борисов е предложил хърватския си сътрудник Андрей Плекнович за ръководител на Европейската комисия. Това съобщи Борисов пред публицисти в Брюксел преди началото на третия ден договаряния сред водачите на Европейски Съюз за разпределение на висшите управителни постове в блока.
Вчера, след съвсем 20 часа диалози, почнали със забавяне в неделя вечерта, държавните и държавни ръководители не съумяха да се спогодят и взеха решение да продължат договарянията през днешния ден. Лидерите на 28-те страни членки изглеждаха покрай договорка, а дипломати обявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е апетитен като най-вероятният претендент за ръководител на Европейската комисия. Съпротивата против номинацията на Тимерманс пристигна основно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска национална партия, която искаше постът да е за нея. ЕНП завоюва най-вече гласове на изборите за Европейски парламент през май.

На въпрос по какъв начин ще се държат през днешния ден страните от Източна Европа, Борисов отговори: " Вече задоволително ни се подиграват, тъй че да се надяваме, че през днешния ден ще има някакво решение ". По мотив изявление на министър председателите на Чехия и на Полша, че няма по какъв начин Тимерманс да бъде идващият ръководител на Еврокомисията, министър председателят разяснява, че " всички сме чули за кое няма метод, към този момент втори трети ден " и изрази вяра, че през днешния ден ще откри към кой да се обединят водачите.

Попитан по какъв начин му се коства какво мисли за основния договарящ за Брекзит Мишел Барние като претендент, Борисов отговори, че не съм чул тези дни неговото име да върви в консултациите. Барние, въпреки да не е формален претендент, е считан от някои наблюдаващи и политици за вероятен вид за правоприемник на Жан-Клод Юнкер от Европейската национална партия.

По думите на Борисов ЕНП държи мястото на ръководител на Еврокомисията да е на нейно, тъй като тя й се поставя като партия победител на евроизборите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР