На среща между представители на Българската агенция по безопасност храните

...
На среща между представители на Българската агенция по безопасност храните
Коментари Харесай

БАБХ: От 10 сирена само едно е от овче мляко

На среща сред представители на Българската организация по сигурност храните и съдружие " За налична и качествена храна " стана ясно, че от Агенцията оспорват резултатите от проучване на 10 сирена, съгласно които единствено едно от тях е от овче мляко, заяви Българска национална телевизия.

Директорът на Агенцията по храните доктор Светлозар Патарински подчертава, че не е допустимо резултатите от изследването, направено от сдружението, да бъдат насочна точка за предприемане на ограничения от страна на способния орган против производителите на млечните артикули, посочили отклонения.

" Причина за това е употребяваният способ за лабораторен разбор, който е упълномощен, само че не подхожда на признатия в целия Европейски Съюз, посредством Регламент за осъществяване 2018/150 във връзка с методите за разбор и оценка на качеството на млякото и млечните артикули. С цел засвидетелствуване верността на резултатите и предприемането на ограничения, при положение на установени несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които откри количества, които да бъдат оценени по заложения в законодателството способ ", изясни доктор Патарински.

" Българската организация по сигурност храните е подготвена да спомага с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по самодейност на сдружението и определянето на точните способи за проучването им. Целта е да бъде сбъднат повсеместен надзор върху производството и най-много да бъдат предпазени ползите на потребителите ", съобщи още доктор Патарински.

Д-р Галя Викьова, отраслов заместител изпълнителен шеф на Агенцията по храните, обясни, че при осъществявания формален надзор Агенцията по храните ревизира освен сигурността, само че и качеството на храните. Тя обаче акцентира, че единствено при прецизно съблюдаване на разпоредбите за реализиране на контрола може да се подхващат ограничения и да бъдат налагани наказания при констатиране на нередности.

На срещата беше разисквана опцията за взаимни инспекции в бъдеще. „ Българската организация по сигурност храните и сдружението работим в една посока – отбраната на потребителите “, сподели в умозаключение доктор Светлозар Патарински.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР