На средно ниво в администрациите съпротивата е системна, изключително здрава

...
На средно ниво в администрациите съпротивата е системна, изключително здрава
Коментари Харесай

Дончев вижда системна, здрава съпротива за намаляване на бюрокрацията

" На приблизително равнище в администрациите с ъпротивата е систематична, извънредно здрава " - това е споделил вицепремиерът Томислав Дончев на държавното съвещание в сряда по тематиката за намаляването на бюрокрацията. Това излиза наяве от стенограмата на диалозите. Той е направил този коментар откакто министърът на труда и обществената политика Бисер Петкова докладвал по молба на премиера Бойко Борисов за плануваните ограничения за понижаване на бюрокрацията при обслужване на хората с увреждания и лицата на обществено подкрепяне, както и е отчел постигнатото.
 
" Крайното положение, което целим, е какъвто и да било тип обществено подкрепяне да се получава единствено на база заявление от лицето . Всичко останало по длъжностен път да се ревизира в администрациит е. Да не забравяме, че става дума за хора в потребност. Когато ги караме да вървят от една администрация да се снабдят с един документ и да го дават на друга, за тях това е по-голяма компликация, в сравнение с за останалите хора ", е обяснил вицепремиерът Дончев след казаното от министър Петков. Той е благодарил на сътрудниците си, ангажирани по тематиката, и е декларирал, че работа ще продължи, а капацитетът е голям и е дал образец, който по думите му е емблематичен:
 
" Защо да караме, когато родител желае помощи за дете за първи клас , да се доставя с уверение, че има дете в първи клас, плюс, несъмнено, това, което беше изискуемо до през днешния ден – информация за приходите си, при изискване че евентуално във всеки регионален град, в прилежащата постройка безусловно, тази информация я има? Тук може да се изпрати един лист на всички първолаци, които подлежат на записване или са записани в първи клас и да се прави служебна инспекция на самата администрация ".
 
Според Дончев обаче на процедура се демонстрира различен о. " Ние одобряваме решения, проекти, тактики, въз основа на тях се пишат отчети. В същото време на междинното равнище в самите администрации съпротивата е систематична, извънредно здрава, щях да кажа, че е злокобна . За тази цел леко ще променим практиката и работата единствено на документи, проект, отчет, ограничения и т. н. Ще си разрешавам да влизам на съответно равнище с всяко от министерствата, преглеждайки услуга по услуга . И към този момент имайки доста детайлна визия кой от документите, който се изисква, може да бъде сменен със длъжностен достъп , ще ги решаваме нещата в действително време ", е споделил вицепремиерът.
 
" Поемаш го персонално и го контролираш ", е наредил Борисов на Дончев.

Ето и частта от стенограмата по тематиката:

БОЙКО БОРИСОВ: Ще ми се Бисер Петков да ни рапортува за плануваните ограничения за понижаване на бюрокрацията при обслужване на хората с увреждания и лицата на обществено подкрепяне.

БИСЕР ПЕТКОВ: Благодаря Ви.

Уважаеми господин министър председател, уважаеми сътрудници, през вчерашния ден по самодейност и под управлението на вицепремиера Дончев, с присъединяване на министър Горанов, беше извършена работна среща, на която се разискаха дейности за облекчение административното обслужване на хора с увреждания и други уязвими групи, които обслужва Агенция „ Социално подкрепяне “ – най-голямата конструкция към Министерството на труда и обществената политика.

Установи се, че за множеството услуги, които хората с увреждания получават, при заявяването им би трябвало да показват копия от експертно решение на ТЕЛК или НЕЛК, надлежно. На извършеното работно заседание след срещата с присъединяване на Държавна организация „ Електронно ръководство “, представители на Националната организация за приходите беше решено до края на месец май да се обезпечи връзка с регистъра на НЕЛК, т.е. – той да е наличен към средата за междурегистров продан „ Реджикс “, тъй че Агенция „ Социално подкрепяне “ и други институции да могат да употребяват данни от регистъра. В този указател на НЕЛК са всички експертни решения след 2014 година. Това ще облекчи доста заявителите на услуги, които имат експертни решения след 2014 година. Същевременно е взето решение да стартира ускорена миграция на данни преди 2014 година към тази осведомителна система, с цел да може тя да се употребява пълноценно.

Другото, което неотложно ще бъде приведено в деяние от Агенция „ Социално подкрепяне “, е да не се изисква при издаване на позволение за винетен стикер на засвидетелствуване, че лицето има годна застраховка „ Гражданска отговорност “. Това ще се ревизира от обществения указател на Комисията за финансов контрол, като дружно с сътрудниците от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията надлежно ще работим за разширение на данните, които са в междурегистровия продан, тъй че да не се изисква и показване на огромния ваучър на МПС, когато едно лице с увреждания кандидатства за целева помощ за пригаждане на МПС за неговите потребности.

Последното, за което също се договорихме през вчерашния ден взаимно с Националната организация за приходите, е да се подхващат дейности, тъй че да се обезпечи достъп към регистъра на обезпечените лица, който надлежно се води от Национална агенция за приходите. Така че за услугите, при които се изисква подоходен тест, рентабилен аршин, да отпадне условието на служебни бележки от работодателите, които удостоверяват прихода на техните служащи и чиновници, това да става по длъжностен път.

Тоест, всичко, за което в административен орган има към този момент документ, има основана информация, да се употребява по длъжностен път.

Това е, което през вчерашния ден беше разисквано, решено, има направен протокол, има виновни институции, има периоди и чакам, че това в действителност ще облекчи хората с уврежданията и другите уязвими групи, които са ползватели на услугите на Агенция „ Социално подкрепяне “. Тоест, взема решение се един сериозен въпрос, обвързван с достъп до данните, които са в регистъра на Националната експертна лекарска комисия. Така че благодаря за съдействието от страна на НЕЛК, респективно – Министерството на здравеопазването. Това е информацията, която мога да дава по този въпрос.

Благодаря за вниманието.

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Мога да обобщя.

Целта на цялото мероприятие е всички клиенти или ползватели на услугите на Агенция „ Социално подкрепяне “ да носят или да дават по-малко документи, тъй като даже един бърз обзор демонстрира, че една огромна част от документите, които показват, ги има в администрацията и не е належащо те да ги носят от едно институция в друго. Крайното положение, което целим, е какъвто и да било тип обществено подкрепяне да се получава единствено на база заявление от лицето. Всичко останало по длъжностен път да се ревизира в администрациите. Да не забравяме, че става дума за хора в потребност. Когато ги караме да вървят от една администрация да се снабдят с един документ и да го дават на друга, за тях това е по-голяма компликация, в сравнение с за останалите хора.

Благодаря на сътрудниците от Министерството на труда и обществената политика, Министерството на здравеопазването, ДАИ и на всички останали, Министерството на финансите, несъмнено, които бяха ангажирани в работата по този случай. Работата по него ще продължи, тъй като се оказа, че капацитетът е голям.

Давам един доста съответен образец, който е емблематичен. Защо да караме, когато родител желае помощи за дете за първи клас, да се доставя с уверение, че има дете в първи клас, плюс, несъмнено, това, което беше изискуемо до през днешния ден – информация за приходите си, при изискване, че евентуално във всеки регионален град, в прилежащата постройка безусловно, тази информация я има? Тук може да се изпрати един лист на всички първолаци, които подлежат на записване или са записани в първи клас и да се прави служебна инспекция на самата администрация.

Но работата ни до през вчерашния ден демонстрира друго. Ние одобряваме решения, проекти, тактики, въз основа на тях се пишат отчети. В същото време на междинното равнище в самите администрации съпротивата е систематична, извънредно здрава, щях да кажа, че е злокобна. За тази цел леко ще променим практиката и работата единствено на документи, проект, отчет, ограничения и т. н. Ще си разрешавам да влизам на съответно равнище с всяко от министерствата, преглеждайки услуга по услуга. И към този момент имайки доста детайлна визия кой от документите, който се изисква, може да бъде сменен със длъжностен достъп, ще ги решаваме нещата в действително време.

БОЙКО БОРИСОВ: Поемаш го персонално и го контролираш.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР