На „спонтанен протест“ срещу приют за кучета в рудоземското село

...
На „спонтанен протест“ срещу приют за кучета в рудоземското село
Коментари Харесай

Жители на родопско село протестират срещу приют за кучета

На „ импровизиран митинг “ против подслон за кучета в рудоземското село Елховец пред регионалната администрация в Смолян през днешния ден пристигнаха локални поданици, съобщи кореспондентът на .
Приютът за кучета е благосъстоятелност на британското семейство Даян и Тони Роулс. Чрез фондацията си те им търсят домове посредством европейска система, като ги дават за осиновяване.
„ Аз съм един от най-потърпевшите от този подслон. Той е тъкмо против нашия квартал. Всички институции си заравят главите като щрауси в пясъка и не желаят да ни извърнат внимание. Затова хората непринудено взеха решение и проведоха днешния митинг пред регионална администрация “, съобщи Венцислав Енев. Той сподели, че нощес по мейла получил публично писмо от районната конструкция РВМС в Смолян, в което му обяснили, че след направена инспекция от тяхна страна, установили, че на процедура това не е подслон.
„ Нека обяснят това на хората, които са пострадали от кучешкия лай и не са работоспособни през идващия ден, дали това не е подслон “, споделя Енев и добавя, че в квартала живеят и слепи хора, които не могат да поддържат връзка със света със зрението, а единствено посредством прислужник и всеки може да си показа какъв тормоз е това за тях.
„ Има непоносими миризми около приюта и хората се притесняват, че могат да прераснат в болести. Хората не могат да минат с детски колички около това място, нито да разходят домашните си любимци. Има деца инвалиди, които са заложници на това безхаберие на институциите “, добави Енев.
Той сподели, че кметът на Рудозем на всяка предизборна акция обещавал, че този подслон ще бъде отстранен. А той е там от 2011 година.
„ Не единствено, че не го отстраниха. Напротив, напълно инцидентно разбрахме, че е било издадено строително позволение, с което на процедура те се пробват да го узаконят “, акцентира представителят на протестиращите.
Те са подали тъжба пред всички вероятни институции – омбудсмана, ДНСК, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата, регионалната администрация.
Смятат, че РДНСК сега може да им помогне като установи, че обектът е противозаконен.
„ Писали сме до всички районни институции и ще приемем помощ отвред. Въпросът е да не ни обръщат тил и да схванат, че ние също имаме човешки права и се нуждаем от успокоение. В 3 часа сутринта, когато се събудя от кучешки лай, аз на кого да имам вяра - на общината и на държавните институции, или на ушите си “, разяснява Венцислав Енев.
Според протестиращите това е проблем, който би трябвало да бъде решен и не може да бъде замитан под килима просто по този начин.
Обектът е с шумозащитни огради, само че съгласно протестиращите те правят никаква работа. В митинга се включиха известните родопски фолклорни реализатори Кристина и Румен Шехови.
Докато те даваха своите изказвания пред медиите към протестиращите се причисли зам.-областният шеф Владимир Гърбелов. Той възнегодува за какво администрацията не е известена за този митинг. Покани представителна група от тях да влязат в кабинета му и да беседват за казуса.
От своя страна Енев изясни, че не са уведомили институциите, тъй като митингът бил „ импровизиран “, а когато в приюта правили инспекции за шума, затваряли кучетата, с цел да не се чува.
Когато срещата с двамата зам.-областни шефове завърши Енев сподели по този начин: „ Не мога да кажа, че сме задоволени, до момента в който не бъде решен казуса. Те поеха ангажимент да създадат нужните инспекции, само че искрено споделям, че и аз, и останалите хора не имаме вяра на институциите, до момента в който не ни бъде решен казуса. Ще продължаваме да протестираме до момента в който реализираме своето, а то е да живеем без кучешки лай в личните си домове. Нашите домове са нашата цитадела и ние държим да останат такива. Не може правата на животните да бъдат въздигнати по-високо от правата на хората ще продължим, до момента в който реализираме своето “.
„ Задействаха се институциите. Областта ги задейства да ревизират какъв е казусът и ние защо протестираме. Големият митинг ще бъде пред общината в Рудозем, която се води притежател на земята и тъй като в община Рудозем е казусът, там ще протестираме. Докато не се решат нещата, а решението е да няма подслон в обитаемо място село Елховец “, бе безапелационен гайдарят Румен Шехов.

Попитан за мнение зам.-областният шеф Владимир Гърбелов съобщи, че жалбата им още като е получена е разпратена до съответните институции за мнение.
„ Ние без мнението на институциите не може да вземем по реда на надзора по какъв начин стоят нещата. Те са едната страна, протестиращите са другата страна. И те се съгласиха с нас. Представител на РДНСК на следващия ден отива и гледа всичко законно ли е там. Началникът на районната конструкция на БАБХ също отива на инспекция. Разпоредили сме и на РЗИ да създадат инспекции за шума, само че не когато някой знае, ненадейно. Ние другата седмица също отиваме на място там. Но има две страни. Едната страна е законността, другата страна са протестиращите “, уточни Гърбелов.
Кметът на Рудозем Румен Пехливанов заяви, че администрацията е издала позволение за градеж на притежателите на въпросният парцел, защото те имат цялата налична документи. „ Проектите им дават отговор на условията на закона и ние сме длъжни да издадем позволение за градеж “, изясни Пехливанов.
Всъщност притежателите на парцела в Елховец плануват преустрояване и продължение на обор в подслон за краткотрайно настаняване на бездомни кучета и котки. Капацитетът му ще бъде за настаняване на 165 кучета и 30 котки.
Предложението ще се осъществя в обор с повърхност 450 квадратни метра. В него има халета за развъждане на едри преживни животни, което ще се преустрои в подслон с приемна, помещение за разчистване на инвентар, санитарно-хигиенна зона, ветеринарно помещение и зала за прегледи, баня с тоалетна, стая за личен състав, три зали за кафези на кучета, изолатори за заболели животни.
Становището на основния проектант на Рудозем е, че предлагането, планувано за реализация в промишлена зона на село Елховец, е възможно. То не е в прорез с нормативните условия и профилираните общински разпореждания.
Измервателен протокол от август месец 2017 година сочи, че на 124 метра от приюта се намират жилищни здания, живущите в които са притеснявани от звука, приближаващ от приюта. А тестваното тогава звуково налягане от джавкам на кучета надвишава лимита, разказан в Наредбата за индикаторите на звук в околната среда, и има потребност от използване на звукоизолационни ограничения.
След създаване на шумозащитна преграда бива осъществено ново премерване на шума, за което е формиран протокол през януари месец тази година. Направеното в него умозаключение е, че стойностите за звук денем, вечерта и нощта са в сходство с условията на Наредбата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР