На специално събитие на 5.10.2022 г. беше положено началото на

...
На специално събитие на 5.10.2022 г. беше положено началото на
Коментари Харесай

Старт на UEVA – бизнес акселераторът на Икономически университет – Варна

На особено събитие на 5.10.2022 година беше положено началото на бизнес акселератора на Икономически университет – Варна: University of Economics Varna Accelerator (UEVA). Неговата задача е да предизвиква предприемаческия дух у студентите във висшето учебно заведение и да подкрепя развиването на техните предприемачески хрумвания. За задачата UEVA предлага поддръжка за студентските започващи бизнеси и подкрепя използването на предприемаческия метод в образованието на студентите.

Събитието беше намерено с приветствено слово на професор доктор Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна, който подчертава върху обективните предпоставки за основаването на бизнес акселератор и значимостта на насърчаването на предприемачеството у младежите. Той означи, че университетът построява тази нова самодейност върху към този момент насъбрания опит и развития предприемачески капацитет във всички досегашни действия на институцията – в работата със студентите, ръководството на вътрешните процеси и построяването на ползотворни връзки с външните сътрудници. „ Преди съвсем 10 години Икономически университет – Варна започва план с названието: „ Иновативна партньорска мрежа за стабилно съдействие университет – бизнес “. Едва ли тогава някой си е давал сметка какъв пробив ще създадем с това свое начинание и, че точно продуктът от него ще стане главно USP (уникално конкурентно предложение) за университета. Но не само… Експертизата която развихме, опитът, който натрупахме, партньорствата, които създадохме и съхранихме, функционалността на продукта, която продължаваме да надграждаме, ентусиазмът, с който работим… Всичко това оформи един от главните стълбове за създаване на предприемаческата екосистема в района. Преди повече от 3 години преосмислихме нашата визия и осъзнахме, че целенасочената работа по посока на изобретателен, предприемачески насочен и зелен университет, създаващ действителен и забележим принос за обществото, е почтена линия за развиване. И ето ни през днешния ден тук, правейки още една значима стъпка към обединяването на всички предприемачески начинания в границите на единна конструкция – UEVA – бизнес акселераторът на Икономически университет – Варна. “ – акцентира проф. Станимиров.

Основополагащ за слагането на началото на UEVA е триумфът на Център „ Кариери, предприемачество и маркетинг “, който беше показан от неговия шеф Ивелина Тодорова-Янкова. Над 150 студенти със лични бизнеси още в процеса на образование и приблизително по 40 предприемачески събития на година свидетелстват за дейната работа в областта на предприемачеството.

Гл. ас. доктор Петър Петров – координатор UEVA, показа марката на акселератора и календара на самодейностите за академичната 2022/2023 година: серия от събития за запознаване на студентите с сполучливи бизнесмени, разнородни тренинги за развиване на предприемачески умения, специфична стартъп стратегия и академия за гении.

Доц. доктор Валентина Макни – началник план TANDEM+, показа сполучливия опит на ИУ –Варна в европейската предприемаческа мрежа Start for future.

В събитието се включиха представители на управлението на ИУ – Варна, преподаватели, студенти, участници в стартъп стратегии, бизнес сътрудници на университета, бизнесмени, представители на други варненски висши учебни заведения, медии и други Откриването на UEVA показва, че ИУ – Варна е подготвен за първата стъпка в реализацията на визията на акселератора: образуването на предприемаческа екосистема, която да обезпечи нужните предпоставки за сполучлива реализация на студентските предприемачески хрумвания. Защото една екосистема не може да действа без сътрудници. Заедно можем повече и през днешния ден беше сложено началото.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР