На специална церемония в посолството на Словакия в София Александър

...
На специална церемония в посолството на Словакия в София Александър
Коментари Харесай

Словакия удостои трима българи с най-високото си отличие

На специфична гала в посолството на Словакия в София Александър Димитров получи медал „Бял двоен кръст“ – трета степен. Едуард Генов и Валентин Радев бяха удостоени с ордена посмъртно. Това са тримата студенти, които през 1968 година се опълчват обществено на окупацията на Чехословакия, съобщи.

Преди 50 години войските на Варшавския контракт влизат в Чехословакия, с цел да сложат завършек на социализма с човешко лице. Трима български студенти се опълчват на окупацията.

„Ако можеше да се гласоподава против нашествието на Варшавския пакт в Чехословакия, щях да гласоподавам, нямаше да мятам позиви. Обаче не можеше да се гласоподава и това ни принуди да нарушим закона. Нямаше различен избор“, разказа един от тях – Александър Димитров.

„Припомняне на събития като окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския контракт преди 50 години е тъжно, само че въпреки всичко е нужно“, уточни в словото си на церемонията посланикът на Словакия в България Мануел Корчек.

„Историята на тримата български студенти въпреки всичко вдъхва вяра, че както гласи мотото на първия чехословашки президент, „истината побеждава“. Нейната победа обаче не трябва да одобряваме като нещо несъмнено около смелостта, която не е присъща единствено на младите. Нужна е и отговорност и предпочитание да се учим от историята“, сподели той.
 Факсимиле: Българска национална телевизия Факсимиле: БНТ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР