На специален брифинг след първата среща между Доналд Тръмп и

...
На специален брифинг след първата среща между Доналд Тръмп и
Коментари Харесай

Лавров и Тилърсън разкриха подробности от историческата среща между Тръмп и Питин и защо тя се е проточила толкова дълго

На специфичен брифинг след първата среща сред Доналд Тръмп и Владимир Путин, съветският външен министър Сергей Лавров назова договарянията сред водачите на двете страна градивни и акцентира, че те са удостоверили желанията им за взаимноизгодни договорености.

" Действително това беше доста продължителна и съответна среща. Моето чувство е, че двамата президенти, водени от националните ползи на своите страни, ще търсят взаимноизгодни договорености, а няма да се пробват да разиграват конфронтационни сюжети и да основават проблеми на равно място”, изясни Лавров, представен от международните организации.

Владимир Путин отхвърли пред Доналд Тръмп изказванията, че Русия се е намесвала в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Това съобщи от своя страна американският държавен секретар Рекс Тилърсън, представен от Ройтерс.

Двамата водачи се видяха за първи път през днешния ден онлайн в немския град Хамбург, където са на форума на Г-20.

Още при започване на срещата при закрити врти Тръмп е изразил паниката на американците за възможна интервенция на Москва.

" Те имаха доста енергична и дълга обмяна на отзиви по въпроса. Президентът (Тръмп - б.р.) оказа повече от веднъж напън върху Путин за съветската интервенция. Путин отхвърли да е имало такава интервенция, както мисля, че е правил и преди ", сподели Тилърсън.

Според предварителния проект срещата сред Тръмп и Путин трябваше да трае 30 минути. Тя обаче продължи 2 часа и 20 минути.

След това Путин по време на срещата си с японския министър председател Шинздо Абе изясни за какво толкоз дълго са се проточили диалозите с Тръмп.

" Натрупаха се доста въпроси - там са и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Пак се върнахме към въпросите за битката с тероризма, киберсигурността ", сподели той и се извини за забавянето.

Самата среща стартира със следния комплимент от страна на Тръмп:
" Г-н Путин, за мен е чест да се срещна с вас. "

В отговор съветският президент съобщи: " Ние сме разговаряли по телефона... Но телефонните диалози в никакъв случай не са задоволителни, безусловно. Ако желаете да имате позитивен резултат от двустранна среща и да бъдете в положение да разрешите множеството въпроси на интернационалната политика, в действителност ще имате потребност от персонални срещи. Щастлив съм да се срещна с вас персонално, господин президент. И се надявам, както вие казахте, че нашата среща ще донесе позитивен резултат ".

Още през днешния ден преди обяд Тръмп и Путин се видяха онлайн за първи път и се ръкуваха погледите на ръководителите на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

Журналисти разясниха, че този път Тръмп е нарушил традицията и не е стиснал с все мощ ръката на Путин, нито я е дръпнал мощно към себе си. Вместо това той хвана леко съветския президент под лакътя и съвсем неусетно го потупа по рамото.

Сергей Лавров описа още на конференцията след лидерската среща, че президентите са разискали обстановката на Корейския полуостров и са изразили подготвеност да обяват на 9 юли по обед помирение в Югозападна Сирия в регионите Дераа, Кунейтра и Сувейда.

Новината бе доказана и от върховен американски представител, поискал анонимност, съобщи АП. Споразумението е симптом за по-голямо присъединяване на Вашингтон в опита за разрешаването на рецесията в арабската страна отбелязва АП.

Очевидно ще излизат още детайлности от срещата сред Путин и Тръмп, тъй като Лавров загатна, че има договореност и за основаването на канал за връзка за нормализирането на обстановката в Украйна. А президентът на Съединени американски щати отхвърли да отговори на неколкократните провиквания на кореспонденти, които го попитаха за съветската интервенция в президентските избори в Щатите през 2016 година Но сподели на Путин следното тъй че да го чуят всички: „ Гледаме напред за редица позитивни неща, протичащи се с Русия и Съединени американски щати. "

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР