На спешно заседание вчера се събра кризисният щаб на Хасковска

...
На спешно заседание вчера се събра кризисният щаб на Хасковска
Коментари Харесай

Продължава разследването около инцидента с отровените крави след водопой край Димитровград

На незабавно съвещание през вчерашния ден се събра спешният щаб на Хасковска област, след сигнал, че 29 крави са измрели незабавно, откакто пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 15:30 ч. през вчерашния ден 29 крави и юници са умряли, което докара до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила единствено за десетина минути, откакто те са пили вода.

Кметът на Димитровград разяснява в изявление за предаването “Преди всички “:

“Добрата вест е, че няма други животни по течението на р. Марица, които да са се натровили. Предполагам, че към 10 часа ще излязат всички проби, които нощес бяха взети по поречието па р. Марица. Така че ще имаме визия какво тъкмо става “

Команда на пожарната също участва на брега на реката.

Кметът Иво Димов заяви по-рано, че поради заплаха от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването в редица обитаеми места.
" Според първичната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с съществена. Към този миг можа да кажа, че няма заплаха за популацията. Превантивно е спряна водата на всички обитаеми места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена непосредственост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград ".
Заради отравяне на водите на река Марица по течението й след Димитровград е спряно водоподаването за всички обитаеми места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград. Това заяви след изключително съвещание на Областния спешен щаб регионалният шеф на Хасково доктор Стефка Здравкова.

По този метод хиляди хора от 48 обитаеми места в област Хасково са без вода. Четири от обитаемоте места със спряна ВиК-мрежа са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, в това число и в града, шест в община Симеоновград, 10 в община Димитровград и дванадесет в община Харманли.

Водата ще остане спряна до излизане на резултатите от взетите проби, се показват от Областния спешен щаб по бедствията.

" Това е превантивна мярка, която е неотложно да бъде взета до излизане на пробите, с цел да бъдем сигурни, че животът на хората е в сигурност ", е декларирала пред пресцентъра на администрацията регионалният шеф на Хасково доктор Стефка Здравкова.
Сигналът за гибелта на кравите е бил подаден на незабавния телефон към 15:30 ч., посочи доктор Здравкова. Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно произвеждане, добави доктор Здравкова.
От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото продължение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ - Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните обитаеми места, оповестиха още от щаба.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и риболовци да не се позволяват животни и хора наоколо до реката, известен е и Националния действен център.

На съвещанието на спешния щаб през вчерашния ден бе и прокуристът на торовия цех в Димитровград " Неохим " Стефан Димитров. Пред публицисти той изрази подозрение, че от намиращото се в капитален ремонт дружество може да са изтекли рискови химикали, които да са провокирали станалото. Димитров даде обещание и цялостно подпомагане на органите на следствието.
Образувано е досъдебно произвеждане.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР