на социологическата агенция Алфа Рисърч отчита прогресивен спад в доверието

...
на социологическата агенция Алфа Рисърч отчита прогресивен спад в доверието
Коментари Харесай

Рейтингът на Радев търпи прогресивен спад. Доверието в Гешев като политик е едва 3%

на социологическата организация " Алфа Рисърч " регистрира напредничав спад в доверието към президента Румен Радев , както и 3% политическо доверие към някогашния основен прокурор Иван Гешев .

Това са част от изводите от проучването, направено сред 20 и 26 юни 2023 година измежду 1000 пълнолетни жители от страната. Миналата седмица проучване на организация " Тренд " регистрира.

Рейтингът на Радев ерозира доста след на образуването на постоянното държавно управление „ Денков – Габриел “, означават социаолозите.

За първи път откогато заема поста, отношението към президента е мощно поляризирано, поддръжката – разколебана, а персоналният му имидж - с отрицателен тренд: 33% позитивно, 32% негативно и 35% неутрално, сочат данните.

Към някогашният основен прокурор Иван Гешев има високо съмнение, демонстрират данните. Едва 3% от интервюираните биха подкрепили възможна негова партия, в случай че той извърши обещанието си да се включи в политиката. 82% не биха се доверили на воден от него политически план, а 15% не могат да заемат позиция по този въпрос.

Наскоро Гешев основен прокурор и даде поръчка, че влиза в политиката.
20% е началното доверие към кабинета " Денков "
По-малко от месец след излъчването на кабинета с министър председател Николай Денков от обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) началното доверие към него е от 20%.

С висок дял са неутрални оценки (43%), а недоверието в него е 37%. Отчита се по-добър, само че също поляризиран начален персонален рейтинг на Денков (26% доверие, 30% съмнение, 44% неутрално отношение).

Половината от интервюираните споделят, че въпреки държавното управление с мандат на ПП-ДБ и поддръжка от ГЕРБ да не е идеално, то е най-хубавият от вероятните разновидности.

14 на 100 считат, че държавното управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ е изменничество към личните им гласоподаватели, а 13% - че то е нездравословно за страната.

Агенцията регистрира и предстоящи електорални вреди за водещите политически обединения, само че опазване на цялостните рамки на последния избор.

Така ГЕРБ получава поддръжката на 25,1% от решените да гласоподават (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20,2% (спад от към 5 пункта). Без смяна остава поддръжката за останалите партии през последните два месеца: на трета позиция за " Възраждане " с 15,4%, следвани от Движение за права и свободи (12,6%), Българска социалистическа партия с 8,8% и " ИТН " с 4,1%.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР