на Софийският университет Св. Климент Охридски проф. Георги Вълчев се

...
на Софийският университет Св. Климент Охридски проф. Георги Вълчев се
Коментари Харесай

Новият ректор на СУ се обяви за нов начин на финансиране на висшето образование

на Софийският университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев се разгласи за нов метод на финансиране на висшето обучение. Това съобщи БНР.

По думите му новият механизъм за финансиране би трябвало да запази целия капацитет, създаван през годините. Той посочи, че изследователската работа също изисква сериозен финансов запас.

Според него философията " парите следват студента " към този момент не работи задоволително добре в областта на висшето обучение. Вълчев посочи, че сътрудниците във висшите образователни заведения се усещат недооценени.

Той означи, че е комплициран и казусът с издръжката на ежедневния образователен развой и на изследователската активност. Проектното финансиране съвсем размени естественото през последните години. То е прелестен механизъм, само че би трябвало да се концентрира върху по-сериозни капиталовложения за инсталация и софтуерни артикули, счита ректорът на СУ.

Проф. Вълчев уточни, че нарастване на студентските такси не е планувано.

Като проблеми той посочи неналичието на естествени финансови разноски през последните години и остарелия сграден фонд.

Когато образованието се афишира за народен приоритет, би трябвало да има съответно държавно финансиране. Ще поставим старания и за основаване на взаимни стратегии с бизнеса. Ще разчитаме също на дарителство. Без поредно и съответно финансиране няма по какъв начин да чакаме извънредно бърз скок в международните ранглисти, сподели още той.
 Синдикат желае повече средства за висше обучение и заплати
Синдикат желае повече средства за висше обучение и заплати

Настояват и за нарастване на стипендиите на студенти и докторанти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР