На собственика на обекта е съставен акт за неспазване на

...
На собственика на обекта е съставен акт за неспазване на
Коментари Харесай

БАБХ откри инфлуенца по птиците в стопанство във Видинско

На притежателя на обекта е формиран акт за неспазване на ограниченията за забрана и очистване на огнището

На 17 декември Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на болестта Инфлуенца по птиците (H5N8) в регистриран животновъден обект, вид персонално стопанство, в с. Косово, общ. Брегово, обл. Видин. Пробите са доказани от Националната референтна лаборатория (НРЛ) в изпитвателна лаборатория „ Екзотични и изключително рискови инфекции ” към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Засегнатите птици в обекта са кокошки, фазани и гълъби. С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ са избрани ограниченията за очистване на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и против разпространяването на зараза измежду птиците в региона.

При посещаване на обекта, на 18 декември, за осъществяване на ограниченията по заповедта се отбелязва липса на част от птиците. По този мотив са извършени срещи с регионалния шеф на Видин, чиновници на ДАНС и Министерство на вътрешните работи. След като съответните институции са сезирани за случая, са стартирани ограниченията за разкриване на контактните и инфектирани птици. На притежателя е формиран и връчен Акт за определяне на административно нарушаване (АУАН) за неспазване на ограниченията за забрана, и ограниченията за очистване на огнище като изнасяне на инфектирани и контактни птици и разпространяване на зараза.

Предприето е хуманно умъртвяване и заличаване на останалите наранени птици в обекта и са осъществени разчистване и стерилизация на дворовете и улиците в и към обекта. Определени са 3-километрова защитна зона и 10-километрова зона за наблюдаване към установените огнища на болестта. В ограничаващите зони няма индустриални птицевъдни обекти, а единствено персонални стопанства.

Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона. Компетентните органи правят броене на птиците в тези зони.

Свикана е комисия, която със подпомагане на кметовете на обитаемоте места ще организира обхождане на обектите за задачите на осъществяване на клинични прегледи, взимане на проби при подозрение за заболяване и приемане на сигнали от притежатели за заболеваемост измежду птиците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР