На снощната среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна

...
На снощната среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна
Коментари Харесай

Съюзниците на Украйна не успяха да се споразумеят за изпращането на танкове Леопард 2

На снощната среща на съдружниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия не бяха преодолени различията за даването на съвременни бойни танкове на украинските въоръжени сили. Над пет часа продължиха полемиките сред ръководителите в областта на защитата на над 50 страни за изпращането на повече военна помощ на страната, която е във война с Русия, оповестиха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Берлин желае съюзнически консенсус за реекспорта на създаваните в Германия танкове " Леопард 2 ", съобщи министърът на защитата Борис Писториус, откакто някои европейски водачи приканиха страната му да утвърди реекспорта на въпросните танкове, съобщи Ройтерс.

" Леопард 2 " са на въоръжение в няколко европейски страни и измежду тях има искащи да дават на Киев част от своите танкове. Но те не могат да го създадат без единодушието на Германия, която създава тези бойни машини. Писториус сподели, че съдружниците от НАТО са разискали на днешната си среща във военната база в Западна Германия въпроса за утвърждението на Берлин, само че не се е стигнало до решение.

Въпреки молбите на украинското управление, Германия към този момент устоява на възходящия напън да достави бързо " Леопард 2 " на Киев или най-малко да даде зелена светлина на други страни, като Полша, да изпрати от личните си бойни машини от този модел.

Въпреки това полският министър на защитата Мариуш Блашчак изрази оптимизъм, че в последна сметка опитите тaнковете да бъдат предоставени ще се увенчаят с триумф. " Надеждата произлиза от обстоятелството, че министрите на защитата на 15 страни се срещнахме в коридорите на днешната конференция и разговаряхме по тази тематика ", съобщи пред кореспонденти Блашчак, представен от ПАП. " Убеден съм, че сформирането на коалиция ще завърши с триумф ", добави той.

Вчера по обяд Писториус съобщи пред кореспонденти отвън конферентната зала, че Германия ще " претегли всички плюсове и минуси " по този въпрос и ще вземе скоро решение.

Снощната среща стартира с молба за повече военна помощ от украинския президент Володимир Зеленски. Говорейки онлайн посредством видеовръзка, той съобщи пред събралите се, че " войната, стартирана от Русия, не разрешава отсрочване ".

Западните съдружници би трябвало да засилят военната си помощ за Украйна в едни основен миг от нейната битка против съветските войски. Този апел насочи американският министър на защитата Лойд Остин при откриването на срещата на военни и цивилни ръководители на защитата от 50 страни, подкрепящи Украйна.

" Ние би трябвало да поставим още повече старания, това е един решителен миг за Украйна ", сподели Остин. " Украинският народ ни гледа, Кремъл ни гледа, историята ни гледа ", добави той.

Съединени американски щати се въздържат да дават личните си танкове " M1 Ейбрамс " на Украйна, като акцентират евентуалните провокации, свързани със комплицираната поддръжка и логистиката на високотехнологичните машини. Вашингтон счита, че би било по-продуктивно да се изпратят немски танкове " Леопард ", защото доста съдружници разполагат с тях и украинските войски ще се нуждаят от по-малко образование, в сравнение с за по-трудните за обслужване " Ейбрамс ", означи Асошиейтед прес.

Германия отхвърля да е обвързала изпращането на своите машини с това Съединени американски щати да изпратят от своите съществени бойни танкове.

В края на срещата военачалник Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете въоръжените сили на Съединени американски щати, съобщи, че Украйна мъчно ще отблъсне всички съветски сили от територията си през тази година. " От военна позиция през тази година ще бъде доста мъчно да се прогонят всички съветски сили от всички елементи на окупираната от Русия Украйна ", сподели Мили.

Срещата в Рамщайн завърши с обещания за доставки на редица други оръжия и муниции в жизненоважен за Украйна миг, когато се водят боеве за контрола над град Бахмут в източната част на страната. Службата за външно разузнаване на Германия изрази през днешния ден безпокойствие от загубите, които украинската войска търпи в боевете. Службата предизвести, че вероятно завладяване на Бахмут от съветските сили ще има обилни последствия, защото ще разреши на Русия да продължи да продължи настъплението си в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР