На снимката: Володимир Зеленски и Джорджа Мелони. Снимка: https://www.president.gov.ua/.Италия ще

...
На снимката: Володимир Зеленски и Джорджа Мелони. Снимка: https://www.president.gov.ua/.Италия ще
Коментари Харесай

„Ако победи в Украйна, Русия може да нахлуе в други държави“. Италианският премиер Мелони посети Киев

На фотографията: Володимир Зеленски и Джорджа Мелони. Снимка: https://www.president.gov.ua/.
Италия ще продължи да оказва поддръжка на Украйна в битката ѝ против съветските офанзиви, само че не възнамерява да предлага изтребители, съобщи министър-председателят на Италия Джорджия Мелони във вторник по време на посещаване в Киев.

Италианският водач, който е на първото си пътешестване до Украйна след нахлуването на Русия преди година, е корав покровител на Киев, само че други членове на нейната крайнодясна коалиция са по-двусмислени по този въпрос, съобщи „ Ройтерс “.

„ В момента доставката на самолети не стои на дневен ред “, съобщи Мелони на конференция дружно с украинския президент Володимир Зеленски.

Тя отговори на въпрос по отношение на отчет на италианския вестник La Repubblica, в който се допуска, че Рим може да достави пет изтребителя-бомбардировача AMX.

Проучванията демонстрират, че болшинството от италианците са срещу изпращането на оръжия в Украйна и биха предпочели да реализират мир посредством отстъпки пред Русия – вид, който Мелони изрично изключва.

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони, остарял другар на съветския президент Владимир Путин, съобщи този месец, че не би желал да се срещне със Зеленски и го упрекна за войната.

Във вторник Зеленски отхвърли мненията на Берлускони, като съобщи, че на 86-годишния медиен магнат не му се е налагало да живее под ежедневни бомбардировки и спирания на електрозахранването, породени от съветските въздушни удари.

Мелони акцентира, че Италия ще продължи да предлага поддръжката си, като съобщи, че провалянето на Украйна „ може да проправи пътя за вероятно навлизане в други европейски страни “.

По отношение на Берлускони тя съобщи, че нейната коалиция е била твърдо решена да поддържа Украйна с „ обстоятелства “ и гласове в Народното събрание, без значение от обособени изявления на политици.

Макар да отхвърли концепцията за доставка на самолети за Киев, тя съобщи, че Италия обмисля изпращането на повече системи за противовъздушна защита отвън SAMP/T-MAMBA, които се чака скоро да достави в съдействие с Франция.

Мелони дойде в Киев с трен от Полша и посети потърпевшите от войната градове Буча и Ирпен в покрайнините на Киев, преди да се срещне със Зеленски в столицата.

В Ирпен, където след напускането на съветските войски бяха открити всеобщи гробове, тя дефинира речта на Путин от през вчерашния ден като „ агитация “.

В тирада пред политическия и военния хайлайф на страната си Путин съобщи, че Москва ще реализира военните си цели в Украйна и упрекна Запада, че се пробва да унищожи Русия.

В Буча Мелони пророни сълзи и покри устата си от смут, до момента в който я развеждаха из черква, в която имаше фотоизложба на починали цивилни.

Кметът на Буча, Анатолий Федорук, подари на италианския водач възпоменателна монета, направена от гилзи от патрони и снаряди, открити в града.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР