на снимката: Урсула фон дер ЛайенПредседателят на Европейската комисия (ЕК)

...
на снимката: Урсула фон дер ЛайенПредседателят на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

И Урсула фон дер Лайен пристига в София за старта на интерконектора

на фотографията: Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще взе участие в церемонията във връзка формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Това оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България. Събитието ще се организира от 11:00 часа в зала 3 на Националния замък на културата на 1 октомври.

По покана на българския президент присъединяване в церемонията ще вземат ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, служебният министър-председател на България Гълъб Донев, както и изпълнителните шефове на „ Ай Си Джи Би “ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас, оповестиха през вчерашния ден от президентския прессекретариат.

От Представителството на Европейска комисия осведомят, че Урсула фон дер Лайен, в границите на визитата си, ще организира срещи с президента Румен Радев, както и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за употреба, както и еквивалентното позволение за употреба и на гръцка територия. Това беше последната административна стъпка, нужна за легалното въвеждане на интерконектора в употреба на територията на Гърция.

Подготовката за осъществяване на предварителните условия за издаване на позволение за употреба на газопровода започва по-рано тази година през месец януари. Процедурата в Гърция включва редица срещи с управляващите, самостоятелни инспекции на трети страни, съгласуваност с изпълнителя на строителните действия, Трансадриатическия газоповод (TAP), гръцкия народен оператор DESFA и подготовката и даването на цялата нужна документи на плана.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км и е нов маршрут за импорт на газ в България. Той свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод.

Проектът IGB се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ Ай Си Джи Би “ АД, записано в България през 2011 година с акционери „ БЕХ “ ЕАД – 50 на 100, и IGI Poseidon – 50 на 100. Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката компания „ Депа “ (DEPA International Projects) – 50 на 100, и италианската енергийна група Edison S.p.A – 50 на 100, прецизират от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР