На снимката: Севделина АрнаудоваПрокуратурата застана зад МВР по делото за

...
На снимката: Севделина АрнаудоваПрокуратурата застана зад МВР по делото за
Коментари Харесай

Прокуратурата смята, че арестът на пиара на Борисов е бил законен

На фотографията: Севделина Арнаудова
Прокуратурата застана зад Министерство на вътрешните работи по делото за ареста на пиарa на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Това се вижда от протокола по делото, качен в в деловодството на Административния съд – София-град (АССГ), оповестява в. „ Сега “. АССГ е втора инстанция в процеса, заведен от Арнаудова против заповедта, с която Министерство на вътрешните работи я задържа за 24 часа. Тя беше задържана през март дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов.

Тримата прекараха в ареста към 24 часа по формирано по неотложност дело за изнудването на предприемача Васил Божков. След това обаче Софийската градска прокуратура отхвърли да им повдигне обвинявания и тримата бяха освободени. Освен това държавното обвиняване влезе с остри несъгласия с Министерство на вътрешните работи до каква степен дейностите на министерството са законни. В последна сметка следствието за изнудването на Божков бе поето от Софийската градска прокуратура и информация за това какво се случва по него липсва. Известно е единствено, че до Дубай е изпратена поръчка за разпит на Божков в качеството му на очевидец, само че няма отговор от тамошните управляващи. Както и че са направени 10 компютърно-технически експертизи, които се проучват.

Борисов, Горанов и Арнаудова заведоха каузи пред Софийския областен съд против заповедите си за задържане. Районните магистрати оповестиха за противозаконни и трите заповеди. Тази на Борисов към този момент мина и инспекцията на втората инстанция и дефинитивно беше оповестена за противозаконна. По делото на водача на ГЕРБ пред АССГ прокуратурата пледира в негова изгода – че би трябвало да се удостовери решенето на районния съд, с които заповедта за задържането се анулира като незаконосъобразна. Не по този начин обаче постъпва държавното обвиняване, когато процесът на Арнаудова стига до административния съд.

И за Арнаудова районните магистрати отсъдиха на първа инстанция, че е била нелегално арестувана. Министерство на вътрешните работи апелира и по този начин делото стига до АССГ. Там се пада на състав, в който има двама някогашни прокурори – тогавашната заместник-главна прокурорка Мария Шишкова и Маргарита Немска, която бе градски обвинител. Пред тях прокурор Милен Ютеров, който се явява по делото, пледира напълно малко, само че напълно ясно: „ Смятам, че касационната тъжба (на МВР) е основателна и потвърдена и ви апелирам тя да бъде почетена “. Предстои тримата административни съдии да кажат последната си дума по делото за ареста на Арнаудова.

Процесът за ареста на Горанов пък занапред ще се гледа от АССГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР