на снимката: Серина УилямсЕдна от най-великите тенисистки в историята Серина

...
на снимката: Серина УилямсЕдна от най-великите тенисистки в историята Серина
Коментари Харесай

10-те най-запомнящи се момента в кариерата на Серина Уилямс

на фотографията: Серина Уилямс
Една от най-великите тенисистки в историята Серина Уилямс се сбогува със спорта след загубата си от Айла Томлянович в третия кръг на Откритото състезание на Съединени американски щати. Американката доминираше на корта повече от две десетилетия, разруши редица върхове, завоюва 23 трофеи от Големия шлем на сингъл и най-важното – разреши на милиони деца по света да мечтаят, че могат да реализират всичко, без значение от кое място потеглят.
За да означи отдръпването на Серина от спорта, Би Би Си изброява десетте най-запомнящи се момента в кариерата ѝ:
1. Ю Ес Оупън 1999 – първа купа от Големия шлем

Уилямс печели първата си купа от Големия шлем едвам на 17 години, като с представянето си в Ню Йорк загатва, че ѝ предстоят велики неща. Американката записва следващи победи над Ким Клайстерс, Кончита Мартинес и Моника Селеш, като и в трите мача губи първия сет, само че демонстрира темперамент, с цел да стигне до поврат. Задачата ѝ по-късно не става по-лесна – на полуфиналите тя отстранява международната номер 2 Линдзи Дейвънпорт, след което на финала побеждава и лидерката в ранглистата Мартина Хингис. Началото на едно велико странствуване.

2. Индиан Уелс 2001 – расистки обиди във финала

Един от най-тежките моменти в кариерата на Серина, която още веднъж показва едно от най-забележителните си качества – своята психическа резистентност и воля за победа. На полуфиналите тя би трябвало да се изправи против сестра си Винъс, само че Винъс се отдръпва поради травма и това разгневява публиката. Във финала против Ким Клайстерс Серина става жертва на расистки подвиквания, освирквания, като грешките ѝ са посрещани с радостни възгласи. Въпреки това, Уилямс съумява да реализира поврат и да стигне до купата.

3. Уимбълдън 2002 – на върха в ранглистата

В началото на кариерата си Серина си е мислела, че постоянно ще бъде „ по-малката сестра на Винъс “, въпреки че татко им Ричард вярно предсказва, че точно Серина ще е по-успешната от двете. Серина записва победа над сестра си във финалите на Ролан Гарос и Уимбълдън, с цел да я измести от върха в международната класация. Общо Уилямс прекарва 319 седмици като номер 1 в света, а само Щефи Граф и Мартина Навратилова са имали по-дълъг престой на върха.

4. Аустрелиън Оупън 2003 – първият Серина шлем

Само шест тенисистки в историята са държали купите и от четирите шампионата от Големия шлем по едно и също време. Серина го прави за първи път едвам на 21 години с победа над Винъс във финала в Мелбърн.

5. Аустрелиън Оупън 2007 – завръщане от бездната

Средата на първото десетилетие на XXI век е един от най-тежките интервали за Серина. Тя приема доста тежко гибелта на сестра си Йетунде Прайс, която е убита при престрелка, а също така има проблеми с травми. Уилямс изпада от топ 100 на ранглистата през 2006-та година и влиза в Откритото състезание на Австралия като номер 81 в света. Серина обаче демонстрира класа и разрушава Мария Шарапова с 6-1, 6-2 във финала, с цел да покаже, че има даде още доста на тениса.

6. Лондон 2012 – Златен шлем на сингъл и двойки

До Олимпийските игри в Лондон през 2012 Серина към този момент е постигнала повече, в сравнение с другите тенисистки си мечтаят, само че ѝ липсва едно нещо – златен олимпийски орден на сингъл. През 2011 американката се възвръща от прорезна рана на крайници и белодробна емболия, изпълнена с мотивация за Игрите в Лондон. Нейна жертва във финала на олимпийския шампионат още веднъж е Шарапова, която този път взима единствено един гейм. По този метод Серина записва неповторимо достижение – купите от четирите шампионата от Големия шлем плюс олимпийско злато, както на сингъл, по този начин и на двойки.

7. Уимбълдън 2015 – вторият Серина шлем

12 години по-късно Серина още веднъж държи и четирите трофея от Големия шлем по едно и също време.

8. Аустрелиън Оупън 2017 – 23-та купа от Шлема, до момента в който е бременна

През лятото на 2016 Серина изравнява върха на Щефи Граф от 22 трофеи от Големия шлем и всички чакат по кое време тя ще го усъвършенства. Това се случва в Мелбърн, и то още веднъж против Винъс във финала. Впоследствие излиза наяве, че Серина е била в осмата седмица на бременността си по време на шампионата.

9. Индиан Уелс 2018 – завръщане в Тура след доста проблематично раждане

Пет месеца след раждането на щерка ѝ Олимпия, Серина разкрива, че е можела да изгуби живота си по време на секциото. „ Имам шанс, че оцелях “, показа Уилямс, която е получила белодробна емболия по време на раждането. Завръщането ѝ на корта е на Индиан Уелс, и то против сестра ѝ Винъс, откакто двете бойкотират шампионата в продължение на 14 години поради случаите от 2001. Впоследствие Серина доближава нови четири финала в шампионатите от Големия шлем и въпреки че записва загуби и в четирите, завръщането ѝ впечатлява тенис света.

10. Ю Ес Оупън 2022 – сбогуването с тениса

Каймакът на Ню Йорк бе на трибуните на Артър Аш, с цел да се сбогува с една легенда. От своя страна Серина зарадва почитателите с две победи, в това число и над международната номер 2 Анет Контавейт, преди да загуби от Томлянович в последния мач в богатата си кариера. „ Ще ми останат толкоз доста мемоари – най-много борбата, аз съм биткаджийка. От сърце съм признателна, че имах тези моменти и че съм Серина “, сподели американката след последния си дуел.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 05.09.2022, 13:35
05.09.2022, 12:48
05.09.2022, 11:48
05.09.2022, 11:08
Последни публикации-05.09.2022, 14:35-05.09.2022, 13:35-05.09.2022, 12:48Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР