На снимката: Румен Радев, Кирил Петков и Христо ИвановПрезидентът в

...
На снимката: Румен Радев, Кирил Петков и Христо ИвановПрезидентът в
Коментари Харесай

„Няма да ни приемат в Шенген заради службите ни“. Напрежение по оста Радев – ПП и ДБ

На фотографията: Румен Радев, Кирил Петков и Христо Иванов
„ Президентът сега управлява всички служби “. Това съобщи през днешния ден съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков. „ Има опция шефовете на службите да се сменят с подписите на премиера и президента, а в този момент той управлява и двете (през служебния кабинет, бел. ред.). Това съгласно нас не е вярно “, сподели още Петков и изясни, че в Народното събрание е импортиран законопроект, който планува шефовете на служби да се оферират от Министерски съвет и да се утвърждават от Парламента. Думите му поддържа и Христо Иванов от „ Демократична България “, откакто по-рано през днешния ден президентът Румен Радев насочи остри реплики по въпроса.

„ Кабинетът няма надзор върху службите, тъй като цялостен надзор има единствено президентът сега “, сподели още Кирил Петков и добави: „ В момента аз съм съвсем сигурен, че няма да ни одобряват в Шенген декември месец, тъй като нашите външни сътрудници не са удовлетворени от работата ни, особено на службите “.

Според него няма български жител, който да е удовлетворен от равнището на правдивост и улавяне на закононарушения от същите тези служби. Той уточни, че очевидно би трябвало огромна промяна, която да върви и с отговорността на изпълнителната власт. „ Иначе това, което се случва, е кабинетът, който и да бъде, да няма никакъв надзор върху службите “, уточни Петков.

„ В момента има дупка в законодателството. Не е редно президентът еднолично да държи надзор върху службите. Помня доста добре по какъв начин, бидейки министър-председател, нямах опция да подменя нито един от шефовете на службите “, изясни Петков.

В деловодството на Народното събрание има импортиран законопроект за промени в Националната работа за защита, като вносители са депутати от Политическа партия, стана ясно още от думите му.

Христо Иванов, ръководител на парламентарната група на „ Демократична България “, също разяснява нуждата от промени в законодателството, свързани с управленията на службите за сигурност и опцията Министерският съвет да предлага назначения, а Народното събрание да ги утвърждава.

Според Иванов въпросът за това по какъв начин се излъчват службите е систематичен и стои без значение от фигурата на президента. „ Ясен е конституционният текст, който споделя, че изпълнителната власт е тази, която дава отговор за сигурността и от тази позиция, ние постоянно сме считали, че министър председателят би трябвало да има отговорност в конфигурирането на управленията на службите. Въпрос на спор е дали това да става единствено с чуване в Народното събрание, или със глоба от Народното събрание “, разяснява Христо Иванов.

„ От наша позиция, може би би трябвало да се дадат по-големи пълномощия на Народното събрание “, сподели Иванов.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев пък съобщи пред медиите, че предлагането на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ министър председателят да назначава ръководителя на ДАНС е връщане към „ циничен управнически модел “.

„ До наскоро службите за сигурност бяха под директното управление на ръчно ръководство от министър-председателя, а в този момент оферират да се узакони корупционният комфорт “, добави президентът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР