На снимката: Румен Радев, Христо Иванов (ДБ) и Кирил Петков

...
На снимката: Румен Радев, Христо Иванов (ДБ) и Кирил Петков
Коментари Харесай

„Тренд“: Симпатизантите на ПП и ДБ оттеглят подкрепата си за Радев

На фотографията: Румен Радев, Христо Иванов (ДБ) и Кирил Петков (ПП)
Симпатизантите на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ отдръпват поддръжката си за президента Румен Радев. Това демонстрира изследване на „ Тренд “ по поръчка на в. „ 24 часа “. Проучването изследва настройки на българите по отношение на главните институции, партии и търси оценка за 2022 година.

„ Тренд “ регистрира рекордно ниска оценка за работата на Народното събрание. Открива в настройките сходна електорална картина като на последните избори. Българите правят оценка 2022 година като неприятна година за България, споделя организацията. Очакванията за идната година пък са песимистични.

През декември „ Тренд “ записва рекордно невисок % позитивна оценка за работата на Народното събрание (9%), а 82% дават негативна оценка.



Малко над една четвърт (26%) пък правят оценка позитивно работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати негативната оценка за работата на държавното управление е по-висока от позитивната. Изключение прави само Българска социалистическа партия, измежду които дяловете на позитивна и негативна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и „ Възраждане “.



Отрицателните оценки за работата на президента към този момент няколко месеца надвишават позитивните. През декември 42% дават положителна оценка, а 46% отрицателна. Ерозията в позитивната оценка по отношение на президента се дължи най-много на оттеглящите поддръжка в последните месеци последователи на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, показва организацията.



Два месеца след предварителните парламентарни избори, електоралната картина в страната не търпи основна динамичност спрямо резултатите от вота през октомври.

ГЕРБ остава водач с 25.8% от гласуващите. „ Продължаваме промяната “ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на безапелационна отдалеченост от Движение за права и свободи (11.6%) и „ Възраждане “ (11.3%). Българска социалистическа партия резервира петото място с 9% поддръжка от гласуващите, следвани от „ Демократична България “ (7.3%) и „ Български напредък “ (4%).



„ Тренд “ мери и оценката на българите за изминаващата година и упованията за идната. В актуалното изследване записва година с неприятна оценка – единствено 12% от всички пълнолетни българи правят оценка 2022 година като добра година за България, а 79% като неприятна.

Лошите оценки за годината започнаха още с Коронавирус пандемията през 2020 година и се задържаха през 2021 година Войната в Украйна, политическата рецесия и инфлацията евентуално са от главните причини на българите за неприятната оценка за отминаващата 2022 година, споделят откривателите.



Очакванията за идващата 2023 година не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я чака една по-лоша година от 2022 година 30% пък чакат по-добра година. И тук персоналните упования са по-оптимистични, само че дяловете са близки – 36% чакат 2023 година да е по-добра година за тях в персонален проект, само че 27% споделят отрицателни упования.

  
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР