На снимката: проф. Владимир Чуков.Русия и Иран много си приличат.

...
На снимката: проф. Владимир Чуков.Русия и Иран много си приличат.
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Иран и Русия имат една и съща идеология

На фотографията: проф. Владимир Чуков.
Русия и Иран доста си наподобяват. Имат една и съща идеология, която е скрепена от два съставния елемент – това са радикалният, войнстващият шовинизъм, който е респективно захаросан от горната страна с вяра, сподели арабистът проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.

„ Аятоласите имат персийски шовинизъм, който е доста мощно обзет от булото на шиитската деноминация и техните първи таргет групи са шиитските малцинства в околните страни – Сирия, Ирак, Ливан, Йемен.

Същата история е и с Путин –  има един разрушителен коренен шовинизъм, идеолога на който е Дугин, и в това време има едно поръсване с пудра захар, наречено източно православие. Виждаме позицията на съветската православна черква.

Естеството на двата режима е едно и също. Аз бих споделил, че доста от стъпките, проектите и външнополитическите цели на Путин бяха подсказани от това, което имаме като упоритости на аятоласите. “

Според проф. Чуков мощно усещане прави, че Иран има озадачаващ интерес към Източна Европа:

„ Бившият ирански президент Хасан Рухани сподели, че това което Русия направи в Сирия през 2015 ще бъде възпроизведено и в Източна Европа, в случай че опитът е позитивен. Осем години по-късно, имаме възпроизводство. Тук е огромният проблем. Защо иранците имат подобен интерес към Източна Европа – тъй като това е конкуренция с Турция.

Конкуренция сред Турция и Иран постоянно е съществувала даже и на арабска територия. Този интерес е подтикван от една страна от желанието да бъдат ясни в интерес на Русия, само че в това време и конкуренция на Турция, която се явява продължение на вековното състезание сред Османо-турската империя и Персийската империя. “

Владимир Чуков счита, че в този момент, когато Русия стартира дава крачка обратно, и която явно ще загуби, иранците изпитват боязън да не би да бъдат поставени под общ знаменател с тях и да инкасират негативи, които на този стадий не са допустими за тях.

Възможно ли е да падне режимът на моллите; ще откри ли задоволително мощ иранският народ това да се случи; влошени ли са връзките сред Израел и Сирия и може ли войната в Украйна да се назова цивилизационна война – четете на следващия ден в цялото изявление на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР