На снимката: проф. Николай ГабровскиНоминацията на известния неврохирург проф. Николай

...
На снимката: проф. Николай ГабровскиНоминацията на известния неврохирург проф. Николай
Коментари Харесай

Ще успее ли проф. Габровски да състави кабинет?

На фотографията: проф. Николай Габровски
Номинацията на известния неврохирург проф. Николай Габровски за министър председател на ГЕРБ-СДС през днешния ден беше посрещната с изненада и песимизъм от политици и анализатори. Изненада, защото до последно настройките бяха, че Десислава Атанасова или Томислав Дончев ще вземат мандата от Румен Радев. Прие го обаче ново лице в политиката. Той ще има седмица, с цел да сформира кабинет. Проф. Габровски разгласи, че е отворен за диалози с всички. А реакциите по-късно не закъсняха.

„ Професор Габровски е извънредно сполучлив доктор, огромен експерт в своята област и уредник “, съобщи Радев в Тирана, където е на посещаване. И добави, че дали номинираният за министър председател ще успее зависи напълно от решението на българския парламент.

„ Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти “, уточни вицепрезидентът Илияна Йотова.
Вежди Рашидов не е оптимист
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов разяснява пък, че не е оптимист за съставянето на държавно управление поради различията сред политическите сили. В същото време той приветства решението на ГЕРБ-СДС да предлагат за министър председател неврохирурга професор Николай Габровски.

„ Хубаво е да се види, че има млади и надарени хора, които имат потенциала да създадат държавно управление “, уточни Вежди Рашидов. Той акцентира, че Габровски е „ извънреден български доктор, можеш и кадърен “.

„ Нашият преход може да се опише през присъединяване на лекари в политиката. От патоанатом (Тренчев) през анестезиолог (Москов) до неврохирург (Габровски). Кой ще каже, че няма напредък? “, написа във фейсбук Ивайло Дичев.
Добра и неприятна вест
Политологът Евгений Кънев дефинира номинацията на именития неврохирург като добра и неприятна вест.

„ Добра вест е единствено от позиция на обстоятелството, че към момента има известни и кадърни хора с готовност да се занимават с политика и публични каузи. Тук оставаме на втори проект дали първият ден в политиката следва да е на премиерския стол.

Същевременно е и доста неприятна вест. Защото демонстрира, че толкоз интелигентни хора живеят с някаква заблуда, че на къса верижка от ББ могат да свършат нещо потребно за страната си “, счита Кънев.
Пореден специалист, трансфорат в сламен човек
Комуникационният специалист Любомир Аламанов разяснява, че проф. Габровски е „ следващият специалист, трансфорат в сламен човек, който ще бъде погубен и пропуснат “.

В Стара Загора водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че партията му държи политическата система да излъчи постоянно държавно управление. Според него трети мандат за сформиране на кабинет е извънредно опасен, тъй като не се знае президентът на кого ще го даде.

„ Затова предприехме вид за една безспорна, гражданска кандидатура, надалеч от нас, допускам и от другите, потвърден интелигентен, съумял човек “, акцентира Борисов.

Дали избраникът на ГЕРБ-СДС ще успее да конструира кабинет, който да получи поддръжка в Народното събрание, следва да стане ясно скоро.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР