На снимката: проф. Красимир КалиновКрасимир Калинов е роден през 1952

...
На снимката: проф. Красимир КалиновКрасимир Калинов е роден през 1952
Коментари Харесай

Проф. Красимир Калинов за ДЕБАТИ: Надценяват резултата на „Възраждане“ и подценяват този на БСП

На фотографията: проф. Красимир КалиновКрасимир Калинов е роден през 1952 година в София. Професор по приложна статистика и биостатистика и учител в Нов български университет. Автор на научни писания за науката на социологията, обществените проучвания, статистическите способи и способи за обработка на данни. Бивш член на Централната изборна комисия. 
Проф. Калинов, по какъв начин върви предизборната акция съгласно Вас – нещо прави ли Ви усещане?

Според мен толкоз неинтересна и вяла акция от дълго време не сме имали. Тя просто не стига до хората. Това, което виждам, са няколко поставени плаката по улиците и то най-вече на „ Възраждане “. Чувам и виждам и няколко клипа по малкия екран и радиото на Движение за права и свободи. За Българска социалистическа партия въобще нищо не слушам. Кампанията е вяла. Според мен и „ Продължаваме промяната “ са се затворили – наподобяват ми на масонска ложа, хората не знаят какво става там. Ходят по градове и села, провеждат срещи и нищо повече.

Не виждам правила, на които са се натъртва в акцията. По радиото и малкия екран се приказват клишета – „ дайте да дадем “, „ ще ориентираме България нагоре-надолу-наляво-надясно “. Това не е акция – не бих я нарекъл по този начин. Много мощно е да назовем протичащото се предизборна акция. Просто тя отсъства.

Не споменахте ГЕРБ – те къде се нареждат?

Към момента сякаш техните проценти са най-вече, само че това е доста релативно. Първо, тъй като се приказва по какъв начин политици са предложили пари на социолози, с цел да понижат % на някоя конкурентна партия или да усилят % на тяхната партия. Доколко това е истина, мъчно може да се потвърди. Самият аз, бидейки в кухнята преди време, мога да потвърдя, че не е без съображение да се чакат такива неща. Между това, което се изнася в общественото пространство и това, което ще бъде истината, има разлика.

Да не приказваме, че в пределекторалните изследвания доста постоянно декларираните планове не се трансформират в държание. Тоест даже и гласоподавателят да каже, че ще гласоподава по избран метод, след две седмици, той може и да не гласоподава въобще. Това е прочут феномен.

Каква изборна интензивност очаквате и ще бъде ли определяща тя на идните избори?

Важен миг на изборите, който ще взема решение какво ще се случи, е изборната интензивност. Винаги изследванията демонстрират много по-висока изборна интензивност, в сравнение с се случва в реалност. Има няколко неща, които компрометират каквото и да кажа като прогноза за изборна интензивност. Основното са изборните описи.

По изборни описи – новите, които излязоха, гласоподавателите ще са към 6,8 милиона души. Те включват с изключение на българските жители, които живеят в България, по този начин и непостоянен брой хора с право на глас по целия свят, за които не е ясно дали ще гласоподават. Ако изчисляваме изборната интензивност на тази база, както ЦИК е заставен да го прави, то тя ще бъде много ниска. Ако се преизчисли на база гласоподаватели в България, то тогава интензивността ще бъде по-висока. Официалните данни обаче ще бъдат на база цялостните описи. Ако се реализира интензивност към 45%, за мен ще бъде цяло знамение.

„ Продължаваме промяната “ декларират, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ и че в случай че те, „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия не съберат болшинство, отиваме на нови избори. Според Вас съумяват ли тези послания да доближат до гласоподавателите?

Това е обръщение, което се харесва на десните гласоподаватели. Доколко се харесва на другите, не зная. Това, което виждам, от явните и неявни проучвания, е, че надали ще съберат 121 депутати.

Има я следната специфичност – в резултатите от изследванията доста се подценява резултатът, който ще получи Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия ще получи много по-висок резултат от този, който декларират организациите. Струва ми се, че „ Възраждане “ пък е много надценен. При тази обстановка, има известни шансове да се получи тройна коалиция, само че те са минимални. Не желая да бъда неприятен оракул, само че това мъчно би могло да се получи при тази мижава акция.

Аз да вземем за пример не съм решил за кого да гласоподавам. Очаквам да видя в стратегиите на всички партии съответни неща. В момента от изявленията се чува най-вече „ дайте да дадем “. Слушали сме това и сме потърпевши от него неведнъж.

Въпросът опира до това кой ще може по-бързо и по-силно да активизира ядрата си. Проблемът на „ Продължаваме промяната “ е тук. Към момента те действително нямат ядро от последователи, както има да вземем за пример Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Политическа партия се надяват на инцидентни последователи. Това е рискова игра, която от време на време печели, само че по-често губи. Ситуацията е доста разбъркана и комплицирана за прогнозиране.

От другата страна пък са недвусмислените предложения на водача на ГЕРБ Бойко Борисов коалиция сред Политическа партия и ГЕРБ да има. Борисов не е спирал да приказва за обединяване, като последно сподели, че не би направил коалиция само с Движение за права и свободи. Сериозни ли да тези предложения на Борисов за обединяване и към кого са ориентирани, с кого желае да се сплотява?

Не мога да приказвам съществено за хора, които си сменят мнението по три пъти дневно. Така, както Борисов приказва през днешния ден, откакто минат изборите, може да каже и направи нещо напълно друго. При него тези неща са линия на държание. Не бих му имал никакво доверие, по никакъв метод, каквото и да каже. С него мъчно би се получило нещо положително.

Какво съгласно Вас ще избере нашето общество – евроатлантически фронт или фронт против корупцията?

Истинските, свободните хора мислят какво правят и по какъв начин го правят. Това не е футболен мач – кой ще победи, за кого ще викаме. Трябва да се мисли. Ние имаме ориентировка, само че сме едва звено. Като се почне от президента и се свърши с последния ръководител на някоя си партия – всичко това са съветски проксита без никакви задръжки. Русия има доста огромни ползи ние да обърнем обществото и против Европа, и против НАТО. Ние сме едва място. Не виждам по какъв начин нещата може да се случат с това държание и с това немислене. По-скоро бих очаквал внезапно да се провежда референдум дали да не излезем от Европейски Съюз и НАТО. Всичко може да се чака от това корумпирано общество, което извършва непознати ползи.

Какво очаквате от изборните резултати?

Не съм огромен оптимист, че някой ще завоюва задоволително болшинство, с цел да направи устойчиво държавно управление. За доста огромно мое страдание чакам още веднъж служебно държавно управление.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР