На снимката: Николай МилковПърви октомври би могла да бъде реалистична

...
На снимката: Николай МилковПърви октомври би могла да бъде реалистична
Коментари Харесай

Втори служебен министър днес прогнозира кога ще ни приемат в Шенген

На фотографията: Николай Милков
„ Първи октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген “. Това съобщи през днешния ден служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му сътрудник Петер Сиярто.

По-рано денем пък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изрази мнение, че е оптимистичен, че страната ни може да влезе в Шенгенското пространство през втората половина на годината. Демерджиев също се срещна със собствен задграничен сътрудник през днешния ден – s Нотис Митарачи, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Външният ни министър Николай Милков посочи, че 1 октомври не е дата, която е съгласувана с сътрудниците на страната ни, само че България си я слага като цел. „ Страната ни ще работи за усилване на ресурсите и дейностите, свързани с превъзмогване на казуса с незаконната миграция “, уточни той.

„ България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ отчет, който би трябвало да бъде подготвен през юни или началото на юли “, изясни Милков. Той ще би трябвало да покаже направеното от 2019 година и в този момент, изясни министърът. „ Идеята на отчета е да включва всичко належащо, като резултати, с цел да няма опция по-късно да бъде казано, че отчетът не е цялостен или не дава отговор напълно на упованията “, добави министърът.

Николай Милков уточни, че след приемането на отчета от Нидерландия, Хага ще може да взе участие във верификационна задача в България.

„ Смятаме, че е извънредно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство “, съобщи министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той означи, че най-големият мигрантски напън идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа би трябвало да подхващат огромни старания, с цел да стопират този напън.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР