На снимката: Нено ДимовТежко изслушване по различни теми, свързани с

...
На снимката: Нено ДимовТежко изслушване по различни теми, свързани с
Коментари Харесай

Евродепутати атакуваха екоминистъра Нено Димов заради климатичните промени и Пирин

На фотографията: Нено Димов

Тежко чуване по разнообразни тематики, свързани с околната среда, имаше през днешния ден екоминистърът Нено Димов в отрасловата комисия на Европейския парламент, съобщи bTV. Обект на рецензии станаха както провокиралия митинг проект за ръководство на Пирин, по този начин и вижданията на министъра, че световното стопляне е мит.
„ Има доста групи измежду популацията, само че и неправителствени организации, които се опасяват, че качеството на този народен парк посредством планувано строителство ще бъде унищожено. Знаем, че казвате,че това са единствено 2% от предпазената зона и подчертавате, че става въпрос единствено за строителството на въжен въжен превоз. Но в случай че се погледнат проектите вътре изобщо не се загатва лифта, а става въпрос за  инфраструктурата, създаване на писти, реконструкции и така нататък ”, уточни социалдемократката Карин Каденбах от Австрия.
Тя добави, че опцията за водохващания в 42% от парка може да се употребява за уреди за неестествен сняг и други, които опонират на европейското право.
„ Задавате ми въпрос, който е обвързван с националната политика и няма връзка с председателството на Европейски Съюз ”, отвърна Нено Димов. По думите му няма нарушавания на законите, а във връзка с водохващанията „ приказваме за вода до жителите и не може да има двоен критерий ”.
Още по-остра реакция провокираха старите изявления на Нено Димов, че климатичните промени не са резултат от дейностите на индивида и внушенията в тази посока са „ машинация за трилиони ”. „ Съмнението Ви в климатичните промени е малко шокиращо. Като че ли не се доверявате задоволително да Европейски Съюз и на научните доказателства, които всеки ден демонстрират климатичните изменения… ”, разяснява испанската социалдемократка Соледад Кабезон.
Съпартиецът й Тимо Вьолкен е по-краен: „ Аз съм почтено казано шокиран от дебата, който сега следя. Според мен не е задоволително да се декларира, че има консенсус по климатичните промени и единствено да се споделя, че това е добре  като ръководител на Съвета. Това е прекомерно малко като политическа позиция. Вярвам, че всички ние в тази зала сме уверени, че в науката има консенсус за това, че климатичните промени се случват. За Европейски Съюз е доста нездравословно с някакви формулировки да поставяте това под подозрение ”.
Нено Димов обаче е неотстъпчив в своята позиция: „ Не е маловажно, когато се реализира политически консенсус. Науката не борави с думата „ консенсус ”, само че политиката борави. В политиката „ консенсус ” е основен инструмент за реализиране на избрани цели. Това е извънредно значимо. Ако няма консенсус тези цели ще срещнат съпротива. При науката не можем да сложим тази дума, тъй като науката е търсеща. Тя се изправя пред провокации и това й е ролята. Ако тя стигаше до консенсус нямаше да върви напред ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР