На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаПакети,

...
На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаПакети,
Коментари Харесай

„Терор и сплашване“. Кървави животински очи получиха посолствата на Украйна в пет европейски държави

На фотографията: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Пакети, съдържащи „ очи на животни “, са били изпратени до украински дипломатически задачи в Европа, заяви външното министерство на Киев в петък. Пет украински посолства и три консулства са получили „ окървавени “ пощенски пакети с скотски очи. Това се случва, откакто по-рано тази седмица в посолството на Украйна в Мадрид избухна писмо-бомба.

Пощенските колета с скотски очи са били доставени до посолствата в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия и Италия, както и в генералните консулства в Неапол, Италия и Краков, Полша, а още и в и консулството в Бърно, Чехия.

„ Самите пакети бяха наситени с течност с присъщ цвят и имаха съответната миризма. Разследваме смисъла на това известие “, се споделя в изказване на украинското външно министерство, представено от международните организации.

Входът на жилището на украинския дипломат във Ватикана също беше вандализиран, а посолството в Казахстан получи подправен сигнал за бомба.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба жигосах случаите като „ добре планувана акция за гнет и заплашване “ на украинските задгранични задачи.

„ Неспособни да спрат Украйна на дипломатическия фронт, те се пробват да ни сплашат. Веднага обаче мога да кажа, че тези опити са безполезни. Ние ще продължим да работим дейно за успеха на Украйна “, съобщи Кулеба.

Мерките за сигурност във всички украински посолства и консулства са засилени, добави Кулеба, откакто тази седмица в посолството на Украйна в Мадрид избухна писмо-бомба.
Какво се случва с следствието на бомбите в плик?
Испанските сили за сигурност проверяват серия от писма-бомби, изпратени до политически, военни и дипломатически обекти, написа „ Политико “.

Устройствата са изпратени до посолството на Съединени американски щати и кабинета на министър-председателя, както и до четири други дестинации, което провокира паника за сигурността.

В четвъртък чиновниците по сигурността в посолството на Съединени американски щати в центъра на Мадрид откриха запалително устройство, изпратено по пощата. Околният регион беше отцепен, до момента в който полицията влезе в постройката. Никой не е потърпевш, защото устройството е било деактивирано.

Това беше единствено последният от пет сходни случая, измежду които бяха украинското посолство, кабинетът на испанския министър-председател, министерството на защитата, производител на оръжие и военна база.

Характерът на задачите на пакетите породи догатки за връзка с Русия. Испания е покровител на украинския президент Володимир Зеленски и на 19 ноември Министерството на защитата разгласи, че е на път да изпрати нова пратка с военна помощ за страната, с цел да ѝ помогне да отблъсне съветските сили.

Националният съд стартира следствие на възможни закононарушения, свързани с тероризъм, а публичните здания бяха сложени под паника, макар че равнището на терористична опасност не беше променено.

Първият сигнал за бомба беше подаден в сряда, когато чиновник на украинското посолство в Мадрид беше ранен, защото наличието на пакета, който той отворил, се възпламенило. Той е получил здравна помощ за пострадвания на ръцете, само че не е бил приет в болница. Той е бил единственият човек, потърпевш от устройствата.

Пакетът е бил адресиран до украинския дипломат Сергей Похорелцев. Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба подреди да се ускори защитата на всички посолства на страната му.

Похорелцев като че ли загатна за допустимо съветско присъединяване, като съобщи: „ Знаем, че нашият зложелател е терористична страна и можем да чакаме всичко. “

Поредицата от набези обаче стартира още по-рано от случая с посолството: На 24 ноември стана ясно, че в кабинета на испанския министър-председател Педро Санчес е била изпратена писмо-бомба, което е било деактивирано.

Държавният секретар по сигурността Рафаел Перес съобщи, че веществото, съдържащо се в пратката, изпратена до кабинета на министър-председателя, е „ съединяване или съставна част със сходни характерности с материала, употребен за фойерверки “.

Вестник El País разгласява фотография на пакета, изпратен до министър-председателя, който е направен от картон, има размери 10 на 18 см. и е писан на ръка. Изпратен е с елементарна поща.

Друг пакет е изпратен до кабинета на министъра на защитата Маргарита Роблес, където също е деактивиран в четвъртък.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР