На снимката: Крум ЗарковСпоред правосъдния министър връщането на хартиената бюлетина

...
На снимката: Крум ЗарковСпоред правосъдния министър връщането на хартиената бюлетина
Коментари Харесай

Крум Зарков: Връщането на хартиената бюлетина е грешка

На фотографията: Крум Зарков
Според правосъдния министър връщането на хартиената бюлетина е неточност. „ Отговорност на болшинството е да приема законодателство. Освен това има и стандарти за това дали се трансформират изборните правила преди избори, само че в последна сметка тези стандарти не могат да бъдат опазени от тези, които би трябвало да ги съблюдават. Връщането на хартиената бюлетина при идния локален избор би могло да има изключително значение “, разяснява Зарков пред публицисти през днешния ден.

Законопроектът, който планува опция за гласоподаване с хартиена бюлетина, бе импортиран от Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия упорстваха за преразглеждане на напълно машинното гласоподаване и в предходния парламент. 

За връщане на хартиената бюлетина в предходния парламент настояха още от ГЕРБ и от Движение за права и свободи. Различните планове на закони не бяха прегледани, защото болшинството депутатите не разреши те да влязат в дневния ред. Емблематичен стана казусът, когато един-единствен глас не доближи, с цел да стартира спор по тематиката – това се случи, посредством точно на служебния министър на правораздаването Крум Зарков, който не гласоподава дружно с парламентарната си група, а „ срещу “ разглеждане на измененията в Изборния кодекс.

След въпросните гласувания, потребителите в обществените мрежи измислиха термина „ хартиена коалиция “ сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, чиито отзиви „ за “ връщането на хартиената бюлетина имат допирни точки. Тези допирни точки проличаха и през днешния ден в гласуването точката да влезе в дневния ред.

В последните няколко избора беше регистрирано, че гласуването с машини е понижило купения и корпоративния избор, недействителните бюлетини, проблемите с изборните протоколи. Според доста специалисти гласуването с хартиена бюлетина усилва операциите на вота.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР