На снимката: Крум ЗарковДо края на 48-ия парламент има малко

...
На снимката: Крум ЗарковДо края на 48-ия парламент има малко
Коментари Харесай

Министър Зарков от САЩ: Най-важният закон, който трябва да приеме 48-ият парламент, е за отговорността на главния прокурор

На фотографията: Крум Зарков
До края на 48-ия парламент има малко време и то няма да стигне да се одобряват всички законопроекти по Плана за възобновяване. Но в случай че има политическа воля у депутатите, десетте дни, които остават, ще са задоволителни, с цел да се одобри най-важният – за отговорността на основния прокурор. Това съобщи служебният министър Крум Зарков пред Би Ти Ви. В момента той е на посещаване в Съединени американски щати, където беседва с Ричард Нефю, американския координатор в битката с световната корупция.

„ Гласуването на законопроекта за отговорността на основния прокурор ще ни помогне да се смъкна наблюдението над България по повече от 70 каузи, по които страната ни е наказана “, съобщи Зарков. Той добави, че законопроектът е заложен за разискване в първите точки на пленарното съвещание в четвъртък. Ако тогава се одобри на първо четене, то идната седмица може да мине на второ.

„ Този закон е обвързван с третото заплащане по Плана за възобновяване, само че е доста повече от пари. Ако той се случи, България ще излезе от омагьосания кръг на непрекъснатия мониторинг и страната ни ще има радикално разнообразни позиции пред Еврокомисията “, уточни правосъдният министър. По думите му, в случай че 48-ият парламент одобри закона, то той ще бъде запомнен с това.

Според политически анализатори ГЕРБ съзнателно бавеха до момента закона за отговорността на основния прокурор и отложиха със седмица чуването на Гешев, като концепцията беше да не стигне техническото време. Министър Зарков обаче е безапелационен, че в случай че има политическа воля, този значим закон може да бъде гласуван. Приемането му евентуално ще наподобява на закриването на спецсъдилищата, когато ГЕРБ и Движение за права и свободи оказаха гневна опозиция, само че в последна сметка законът мина на косъм.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР