На снимката: Иван ГешевДепутатите обсъждат на първо четене два отделни

...
На снимката: Иван ГешевДепутатите обсъждат на първо четене два отделни
Коментари Харесай

Ще посмеят ли депутатите да приемат въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор?

На фотографията: Иван Гешев
Депутатите разискват на първо четене два обособени законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, откакто пренаредиха точките в програмата си за през днешния ден. Те включиха измененията в закона за правосъдната власт преди законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи БНР.

Единият законопроект е импортиран от Министерски съвет и планува усилване на ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противодействието на корупцията в правосъдната власт, както и задължението Инспекторатът да одобри Кодекси за етично държание на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на държавното управление съставлява законодателна самодейност, която е част от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Друго предложение за правосъдна промяна е извеждане на Националната следствена работа от „ системата на прокуратурата “ и обособяването й като независим орган в правосъдната власт. В плана на „ Възраждане “ се планува шефът на Националната следствена работа да стане ad hoc проверяващ основния прокурор и неговите заместници.

След като промените в закона за правосъдната власт бъдат разисквани и гласувани на първо четене депутатите ще разискват обособените пет законопроекта в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват основаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор. За да бъдат признати измененията, те би трябвало да минат през отрасловите комисии и гласувани на второ четене в пленарната зала.

Припомняме, че правната комисия одобри на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор.

Депутатите включиха в дневния ред чуване на служебния министър на външните работи Николай Милков за следващия случай на посягане на български жители в Северна Македония.

Отделно от това с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане отпадна планът, импортиран от „ Продължаваме промяната “, за приемане на стратегия за компенсиране на битовите клиенти на природен газ с претекста, че в плана няма написан финансов механизъм и че в удължителния бюджет са заложени ограничения за обезщетения.

Парламентът удължи работното си време до приемане на всички точки в програмата си за през днешния ден.

Очаквайте детайлности!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР