На снимката: Иван ДемерджиевЧетири милиона лева на МВР е струвала

...
На снимката: Иван ДемерджиевЧетири милиона лева на МВР е струвала
Коментари Харесай

МВР похарчило 4 млн. лв. за охрана на конфискуваните картини на Васил Божков

На фотографията: Иван Демерджиев
Четири милиона лв. на Министерство на вътрешните работи е коствала защитата на иззетите картини на Васил Божков. Произведенията на изкуството на хазартния необут са в Националната художествена изложба и се пазят от жандармерия.

„ Много постоянно Министерство на вътрешните работи се употребява да прави такива несвойствени действия. Например, картините от сбирката на Васил Божков стоят в един музей, жандармерията ги охранява. Това е извънреден разход, над 4 млн. лева сме похарчили дотук. Да не приказвам какъв брой жива мощ стои и ги охранява “, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред Би Ти Ви.

Според него по-добрият вид е да бъдат поставени в трезор на Българска народна банка, с цел да се освободят силите на Министерство на вътрешните работи, защото главната функционалност на полицията не е да пази предмети и движимости на хората. Демерджиев твърди, че неведнъж е поставял въпроса пред прокуратурата, само че без резултат.

През януари 2021 година проверяващи иззеха над 1400 картини от хазартния необут Васил Божков. Те бяха взети от апартамент на столичния бул. „ Васил Левски “, употребен от обвинения предприемач и жена му Елена Динева, както и от други пространства. Става дума за общо 1418 картини и 45 графики.

Сред творбите на изкуството има на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев, пишат от прокураутрата. През 2020 година пък стартира списък на античната сбирка на Божков. После бе обявено, че са конфискувани близо 7000 предмета. Досега не се знае точната им стойност. Прокуратурата разгласи, че ще назначи интернационална експертиза и по-късно ще се опита да конфискува полезностите.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР