На снимката: Ева КаилиГръцката евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите

...
На снимката: Ева КаилиГръцката евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите
Коментари Харесай

Корупционен скандал в сърцето на Европа: Задържаха зам.- председателя на ЕП Ева Каили

На фотографията: Ева Каили
Гръцката евродепутатка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и заместник-председател на Европейския парламент Ева Каили бе арестувана поради съмнения за корупция.Самата Каили е 44-годишна, някогашна водеща по гръцката телевизия.

Запечатан е офисът на една от асистентките на белгийската евродепутатка от същата партия Мария Арена, както и на асистентите на сътрудника ѝ Марк Тарабела.

По данни на белгийските издания „ Льо Соар “ и „ Кнак “, става дума за следствие, почнало в средата на юли, на незаконна група, инфилтрирана в Европейския парламент. Случаят се отнася до опит за търговия с въздействие от страна на арабското емирство Катар.

Катар е упрекнат в подкупване към длъжностни лица „ със забележителна политическа и/или стратегическа позиция “ в Народното събрание, изпращайки им „ обилни суми пари “ и „ значими дарове “, се твърди в изказване на прокурора.

Претърсени са 17 домове, разпитани са 5-има обвинени, измежду които генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини, някогашният евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери, както и негов някогашен помощник, в този момент помощник на Алианса и брачен партньор на Ева Каили Франческо Джорджи.

Разследванията са свързани с хипотетична незаконна организация и изказвания за корупция и пране на пари. При претърсването на над 10 адреса са били открити 600 хиляди евро в брой, конфискувани са компютри и мобилни устройства.

След известията за ареста на Ева Каили ръководителят на гръцките социалисти от ПАСОК Никос Андрулакис написа в туитър, че тя е изключена от партията. Групата на Социалистите и демократите в Екологичен потенциал популяризира изказване, в което даде обещание цялостно подпомагане на следствието и ще предложи да бъде спряно разискването в Екологичен потенциал на въпроси, свързани с „ страни от Персийския залив “, изключително във връзка с визовата политика и подготвяни визити.

Припомняме, че Каили, която е един от 14-те заместник-председатели на Народното събрание, след среща с министъра на труда на страната назова Катар „ отличник в трудовите права “, макар дълбоката интернационална угриженост по отношение на изискванията за строителните служащи.

Държавата беше обект на скорошни несъгласия като хазаин на Световно състезание по футбол през 2022 година. Тя беше подложена на критика за регресивните си политики към правата на LGBTQ+ общността и служащите мигранти.

„ Това е най-шокиращият скандал за честност в историята на Европейски Съюз “, сподели Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris и неприкрит деятел по въпросите за прозрачността. „ Той разкрива неадекватността на етичната система на Европейски Съюз, както и неналичието на какъвто и да е опит за ръководство на лобирането за задгранично въздействие. “

Разкритията провокираха скандал в Народното събрание и по-специално в групата на социалистите и демократите. Очертава се това да прерасне в най-голямата рецесия, която Европейски Съюз е виждал след Брекзит.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР