На снимката: енергийният експерт Васко НачевВаско Начев е енергиен експерт

...
На снимката: енергийният експерт Васко НачевВаско Начев е енергиен експерт
Коментари Харесай

Васко Начев за ДЕБАТИ: Безумие е президентът да твърди, че България може да изнася зелен водород

На фотографията: енергийният специалист Васко НачевВаско Начев е енергиен специалист с богат професионален опит. Работи като съветник по изследване и рандеман на петрол и газ в разнообразни страни от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на голям брой публикации и разбори, отнасящи се до нефтения и газов бранш както у нас, по този начин и в интернационален проект.
Г-н Начев, слушаме от служебния министър на енергетиката по какъв начин се водят диалози с „ Газпром “, по какъв начин допреди три-четири дни се чакаше крайният период за отговор от съветска страна. Такъв отговор ще последва ли?

Отговор ще чакат не три, а още 333 дни. Такъв отговор няма да пристигна. Отговор от „ Газпром “ няма да има.

Ако „ Газпром “ проявяваха и най-малък интерес, те щяха да намерят формата, под която връзката да се случи. От 27 април до през днешния ден „ Газпром “ мълчи. След като някакво неразбирателство, наречено министър на енергетиката, споделя, че щяло да влезе в договаряния с „ Газпром “ в четвъртък, чака отговор в петък или най-късно понеделник, този човек би трябвало тотално да не познава нито отсрещната страна, нито сектора, нито търговията с газ. За него всичко това би трябвало да е бяло леке.

Отчитате ли като неточност опитите да се приказва с съветския монополист?

Разбира се. Такива опити действително няма. Не може да пратиш мейл и да очакваш, че някой ще реагира. Дори не е ясно с кого се търси контакт.

В същото време изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ през вчерашния ден сподели, че държавната компания още не е влезнала в търговски договаряния, министърът на енергетиката твърди друго. Странно ли е това противоречие?

Страна по контракта е „ Булгаргаз “, която не води каквито и да е диалози с отсрещната страна. Кой ги води тогава и на какво равнище – това е разумният въпрос. Такива диалози просто няма, няма и да има. Само Деница Златева и енергийният министър могат да кажат за какво единият приказва едно, а другият – друго.

Президентът Радев през вчерашния ден от визитата си в Обединени арабски емирства сподели, че България има капацитет да изнася зелен водород. Това по този начин ли е?

Следващият вид е да заприказва за оранжев водород – единствено за това не е говорено. Безумие е да се твърди, че България може да изнася зелен водород, тъй като този въпрос не е решен на софтуерно равнище. Имали сме огромен капацитет – почтено казано не знам къде е този огромен капацитет.

Това са безумия. Хората към президента толкоз доста не схващат нещата, че приказват небивалици. Това единствено излага съответната страна или най-малко това е моят прочит.

Заговори се и за рандеман на шистов газ в България. „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия се оповестиха срещу. Възможно ли е въпреки всичко да добиваме, има ли находища? 

В цяла Добруджа има шистов газ на едно-единствено място и това е „ Блок Нови пазар “. Там е капацитетът, който се преглежда като вероятен за възможен рандеман. Преди да се стартира рандеман обаче, би трябвало да се направи изследване. Такова нещо все още не е направено.

Моето мнение е, че това, което Кирил Петков сподели за шистовия газ, е нелепост. Той сподели, че „ Продължаваме промяната “ били срещу, тъй като криело опасности. Тези думи ще му костват доста. Този седеммесечен труд на „ Продължаваме промяната “ беше унищожен от това изречение.

А какво смятате за сондажи в Черно море – знаем румънците към този момент добиват газ в своите води?

Това е другата нелепост – че щом в Румъния има, би трябвало и при нас да има. Нещата не стоят по този начин. Едното няма нищо общо с другото. Правени са три сондажа от „ Тотал “ в Черно море, и трите са сухи. Отделно и „ Shell “ направиха още един сондаж – и той е изсъхнал. Това е резултатът досега. Твърденията, че имаме газ, само че не желаеме да го добиваме или не ни дават, натоварват ненужно упованията на хората. Към този миг в наши води няма петрол или газ. Всичко други са мечти.

Междувременно и цената на електрическата енергия се подвига. Може ли да приказваме за бартер на електрическа енергия, произведа в България, с Румъния или Гърция, в подмяна на природен газ?

Можем да приказваме. Бартер с Гърция не е подобаващ, тъй като добивът на Гърция е пренебрежимо дребен, по отношение на потреблението. Количествата природен газ, които Румъния добива и отделя за произвеждане на електрическа енергия са 6 милиарда куб. м. газ на година. От тези 6 милиарда, със единодушието на Европейската комисия, ние може да създадем така наречен комплицирана суапова договорка, която е въпрос на усет, диалози, чувства, подходи и така нататък

Това е едно от дребното смислени неща, които бихме могли да създадем. По този метод ще се извършва и рекомендацията на Европейската комисия за понижаване на потреблението на газ с 15% – Румъния понижава потреблението си с 15%, в това време Европа понижава доставката със същите тези проценти, а ние можем да прибавим една известна в уравнението „ доставка на природен газ “.

Какви други решения са вероятни?

Едното решение, което имахме, го проспахме. Става дума за прословутите седем танкера с полутечен газ. Сега ще търсим вид от през днешния ден за на следващия ден. Други варианти оттук нататък няма. Всичко, което Деница Златева изговори, има пожелателен темперамент и е за в миналото в бъдещето. Реално нямаме потребни варианти. Дори и да удвоим потенциала на „ Александруполис “, става въпрос за 2024 година. Дотогава има толкоз доста време, а пред „ Булгаргаз “ има въпросителна още за идващия месец. Отговор на тези въпросителни към този момент няма.

Това слага ли България в още по-лошо състояние – виждаме, че цените на газа в Европа падат?

Със сигурност ни слага в още по-лошо състояние. Относно цените – както падат, по този начин единствено след седмица ще се вдигнат още веднъж. Количествата газ, които България може да откри, ще бъдат на база холандската борса TTF. Графиките, които следим там, не са красиви. Предстои ни допустимо най-скъпият вид, които можехме да осъществяваме за зимния интервал.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР