На снимката: Емил Кабаиванов, кмет на Карлово 1, 8 милиона

...
На снимката: Емил Кабаиванов, кмет на Карлово 1, 8 милиона
Коментари Харесай

Раздават 1,8 млн. лв. в пострадалите от потопа карловски села

На фотографията: Емил Кабаиванов, кмет на Карлово
1, 8 милиона лв. ще получат поданици на селата Богдан, Слатина и Каравелово, потърпевши при потопа при започване на септември. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.

Той посочи, че средствата са от дарения и са разпределени с решение на общинския съвет. Парите са за 397 парцела. Помощта ще е от 1000 лева до 16 000 лв. според от степента, в която са наранени. Девет жилищни здания са били напълно разрушени, други 15 са необитаеми, а 375 се нуждаят от поправки.

„ В момента потърпевшите подават заявки в съответните кметства, като показват и нотариални актове за собствеността си. До 10 дни процедурата би трябвало да бъде финализирана и ще стартира изплащането по банков път “, посочи Кабаиванов. И прикани дарителската акция да продължи, защото сумите, които ще вземат хората, не са задоволителни. Кметът подсигурява бистрота на всяка получена и раздадена стотинка.
Още година възвръщат отнесените улици в Богдан, Слатина и Каравелово
По думите на Караиванов почистването на улици и дворове в трите села е завършило. От тях е изнесена общо над 1, 5 млн. куб. м инертна маса. Поставени са и повече от 6 км нови водопроводи.

120 строителни машини са взели участие изгребването на наносите. Основните улици в Богдан към този момент са измити с машина, закупена от община Карлово. В момента тя работи в Каравелово. Върви и трасиране на парцелите, с цел да могат потърпевшите поданици в обитаемоте места да изградят отначало оградите си.

„ За 2 месеца успяхме да решим информационните проблеми с помощта на положителната екипност сред институциите, само че ни чака най-малко още година работа по възобновяване на улици. На 90% сме обезпечили и снабдяването с дърва за зимата на потърпевшите фамилии “, изясни Кабаиванов.

Скоро 300 фамилии ще получат по 4 кубика безвъзмездни дърва, обезпечени от министерството на земеделието и пловдивския митрополит Николай. Така жителите на трите села, които бяха наранени от потопа, ще имат по 9-10 кубика за зимата. В по-тежко състояние са 28 семейства във фургони. Идната седмица в наводнените обитаеми места стартира разпределяне на 200 комплекта техника, включваща печка, пералня и ледник с фризер, пристигнали като подаяние в общината. До двайсетина дни пък ще бъдат обезпечени ваучери за закупуване на строителни материали.
В отнесените от потопа села се надяват на още държавна помощ, с цел да се върнат към естествения живот.

Припомняме, че на 2 септември т.г. бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново, откакто там се изля проливен дъжд. За 8 часа се изля над 200 л/ кв. м дъжд. Стотици пожарникари, военни и доброволци се включиха в разчистването на засегнатите села.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР