На снимката е Стефан Бибровски, който страдал от рядко заболяване

...
На снимката е Стефан Бибровски, който страдал от рядко заболяване
Коментари Харесай

Историята на човека-лъв (видео)

На фотографията е Стефан Бибровски, който страдал от рядко заболяване – хипертрихоза. Най-често това заболяване поражда от хормонални нарушавания, заради което космите стартират да порастват щедро по цялото тяло.

И въпреки да е страдал, животът му се оказал много забавен.

Стефан Бибровски е роден в Полша (тогава Руска империя) през 1890 година

Цялото му тяло било покрито със светли косми от главата до петите. Майката нарекла това „ низост “ и когато момчето било на четири години, го изоставила.

Точно тогава Стефан е открит от незнаен немски шоумен и стартира цирковата си кариера през 1895 година Съвпадение или не, бащата на момченцето е изяден от лъв преди да се роди.

Физически той не бил с внушителна фигура, защото формалният му растеж бил единствено пет фута и три инча. Освен това, както постоянно се случва с доста форми на хипертрихоза, Стефан имал единствено няколко зъба в устата си.

На 11-годишна възраст Стефан е отведен в Америка. И там той бързо става известен. Измислили му прякора „ Лайънъл с лъвското лице “, на плаката момчето било показано като „ получовек-полулъв “.

Всъщност той в действителност се радва; на опциите, предоставени от неговата необикновена косматост. През 1904 година в Ню Йорк хотелът, в който е отседнал, се възпламенява и 14-годишният Лайънъл съумява да избяга пръв. Страхувал се, че косматото му лице ще бъде обгорено.

Той декларирал, че в случай че това се случи, той „ щеше да бъде просто един елементарен човек “. За едно 14-годишно момче, което като че ли към този момент не съществувало на света, към този момент изглеждало „ извънредно “ да бъде „ елементарен човек “.

В продължение на 20 години Стефан Бибровски играел в цирка. Но зад тази буйна косматост се криел спокоен, образован мъж. Стефан знаел пет езика и мечтаел да напусне сцената и да стане ортодонт.

На 37-годишна възраст Стефан приключва кариерата си на цирков актьор и отпътува за Германия. Но не могъл да реализира фантазията си и да стане ортодонт – през 1932 година Стефан умира на 42-годишна възраст. Той, както се очаквало, нямал жена или деца. Бил набожен католик.

Причините за гибелта не били оповестени. Според някои източници той умира ненадейно в Италия, а съгласно други нацистите на Германия, в битката за непорочност на расата, го изпращат в концентрационен лагер като долнокачествен урод, откъдето той не излиза.

Въпреки това, съгласно формалната версия на Полша, той умира в Берлин от инфаркт през 1932 година

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР