На снимката: Дмитрий ПесковКремъл днес заяви, че поддържа спорадични“ контакти

...
На снимката: Дмитрий ПесковКремъл днес заяви, че поддържа спорадични“ контакти
Коментари Харесай

Кремъл призна за грешки в мобилизацията и за „спорадични“ контакти със САЩ по ядрени въпроси

На фотографията: Дмитрий Песков
Кремъл през днешния ден съобщи, че поддържа „ спорадични “ контакти със Съединени американски щати по нуклеарни въпроси, ден откакто Вашингтон предизвести за „ пагубни последствия “, в случай че Москва употребява нуклеарни оръжия, с цел да „ отбрани “ украинските райони, които счита да анексира, съобщи „ Ройтерс “. 

В понеделник за четвърти ден жителите в четири района на Украйна гласоподаваха на проведени от Москва референдуми за присъединение към Русия. Киев и Западът дефинираха „ референдумите “ като подправени, тъй като резултатите са авансово избрани и няма да бъдат приети.

Включването на четирите района – Луганск и Донецк на изток и Запорожие и Херсон на юг – Москва би могла да показа напъните на Украйна да си ги върне като офанзиви против самата Русия.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Москва е подготвена да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани която и да е своя територия, до момента в който обявяваше мобилизацията, която заплашва да докара до забележителна ескалация на седеммесечния спор в Украйна.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи в неделя, че Съединените щати ще отговорят „ уверено “ на всяко съветско потребление на нуклеарни оръжия против Украйна. Той съобщи, че Вашингтон е споделил на Москва на четири очи „ какво тъкмо ще значи това “.

Запитан в понеделник за мненията на Съливан, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: „ Съществуват канали за разговор на съответното равнище, само че те са с доста непостоянен темперамент. Те най-малко разрешават да се обменят някои незабавни известия за позициите на другия “.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че не има вяра, че Путин блъфира, когато водачът на Кремъл съобщи, че Москва ще бъде подготвена да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани Русия.

Кметът в заточение на следения от Русия Мелитопол в Запорожка област осъди референдумите – които би трябвало да приключат на следващия ден – като „ фалшификат и фарс “.

„ Гласуването се организира пред автомати, мъже с оръжия… Хората са хващани напряко на улицата и са принуждавани да гласоподават освен за себе си, само че и за задачите си фамилии “, съобщи той посредством видеовръзка от неразкрито място.

Федоров също по този начин упрекна Русия, че принудително включва украински мъже в окупираните региони във въоръжените си сили.

„ Днес обстановката е сериозна: жителите ни са уплашени, жителите ни са в суматоха, не знаят какво ще се случи на следващия ден и по кое време в действителност ще отведат нашите хора “, сподели той.

Губернаторът на Луганск, различен район, който Москва се стреми да анексира, съобщи, че подкрепяни от Русия чиновници придвижват изборни кутии от врата на врата, съпроводени от чиновници по сигурността.

Имената на жителите са били записвани, в случай че не са дали своят вот вярно или са отказали да пуснат бюлетина, сподели Сергей Гайдай.

Четирите района съставляват към 15 % от територията на Украйна. Руските сили не управляват цялата територия в тези райони, където към момента бушуват сражения. Планът е Кремъл е да изземе тези територии нелегално от Украйна, както направи през 2014 година с Крим.

През последния месец Украйна, подкрепена от съвременни западни оръжия, си възвърна обширни територии, което накара Путин предходната седмица да подреди първата военна готовност на Русия след Втората международна война, с цел да притегли 300 000 спомагателни бойци.
Протести
Говорителят на Кремъл Песков съобщи в понеделник, че Русия не е вземала решения за затваряне на границите си, на фона на отлива на мъже във военна възраст след известието на Путин, който цели да притегли към 300 000 резервисти.

Междувременно в обществените мрежи се появиха фрагменти по какъв начин съветската войска слага заграждения на границата с Грузия, пробвайки се да спре потока от мъже да излезе от страната.

Според финландските управляващи през уикенда близо 17 000 руснаци са минали границата с Финландия, а съветските държавни медии оповестиха, че в един миг в неделя чакането за влизане в Грузия е достигнало 48 часа, като на опашката са се наредили над 3000 автомобила.

В понеделник 25-годишен въоръжен мъж откри огън в офиса на наборната работа в Иркутска област в Сибир, заяви локалният губернатор.

В южната област Дагестан в Русия, където доминират мюсюлманите, полицията влезе в конфликти с протестиращи, което докара до задържането на минимум 100 души.

Песков призна, че някои повиквателни са били издадени простъпка, като съобщи, че грешките се поправят от регионалните шефове и министерството на защитата.

В неделния видеоклип Зеленски се обърна непосредствено към съветските протестиращи: „ Продължавайте да се борите, с цел да не бъдат изпратени на гибел вашите деца – всички, които могат да бъдат призовани от тази незаконна съветска готовност. “

„ Защото, в случай че дойдете да отнемете живота на нашите деца, ние няма да ви оставим да се измъкнете живи “.

Патриарх Кирил, глава на Руската православна черква и непосредствен съдружник на Путин, съобщи, че всеки, който се жертва на бойното поле, ще бъде „ очистен… от всички грехове, които е направил “.

В понеделник украински публични лица оповестиха, че при по-нататъшните тежки сражения повече от 40 града са били наранени от съветски обстрел, най-вече в Южна и Югоизточна Украйна.

Зеленски съобщи, че Украйна е разкрила още две всеобщи гробове с телата на стотици хора в североизточния град Изюм, част от територията, отвоювана от съветските сили този месец.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР