На снимката: Даря ДугинаВъв военните кръгове в момента са недоволни,

...
На снимката: Даря ДугинаВъв военните кръгове в момента са недоволни,
Коментари Харесай

Какво се случва в Русия след убийството на Даря Дугина

На фотографията: Даря Дугина
Във военните кръгове сега са недоволни, че Русия не употребява цялата си военна мощност против Украйна, счита специалистът по сигурността Руслан Трад. Според него убийството на Даря Дугина ще докара до ново озлобление.

Убийството на дъщерята на съветския Даря продължава да повдига редица въпроси. Руската работа за сигурност ФСБ заяви, че убийството е разкрито и уточни провинен – украинска гражданка, която заложила взривното устройство в колата на Дугин, а след гърмежът била избягала в Естония. Преди формалната позиция на съветските служби за убийството обаче отговорност за нападението пое и едно антикремълско придвижване от Русия – Националната републиканска войска.

Според специалиста по проучване на сигурността към Лабораторията за цифрови следствия на Атлантическия съвет Руслан Трад е малко евентуално която и да е от тези две версии за убийството да е достоверна. “Извършването на сходна офанзива изисква доста сериозна подготовка ”, споделя Трад. Според него нито обвинената и упрекната от ФСБ за убийството може да е работила толкоз огромно, нито пък, която сама поема отговорност за офанзивата.
Партизанските организации имат въздействие, само че не толкоз огромно
“Истина е, че навътре в Русия има проведена опозиция – групи от руснаци, които се провеждат от Полша или Прибалтика и са против Путин. Една част от младото население не желае да бъде вкарвана в армията и това неодобрение се употребява ”, споделя специалистът. Според него Националната републиканска войска, която има функционираща мрежа в Русия, въпреки всичко не е задоволително огромна организация, с цел да провежда сходна офанзива. “Дълбоко се колебая те да стоят зад офанзивата ”, споделя Трад.

Едно от най-важните места, които се наблюдават сега, е обществената мрежа Телеграм, изяснява специалистът. Огромна част от руснаците получават информация за войната точно оттова. Някои от изявленията в Телеграм доближават до над 2 милиона души в Русия. Това е и мястото, където незабавно личи, че убийството на Дугина ще бъде инструментализирано.

“Може би 2-3 часа след новината за офанзивата, в съветските канали в Телеграм към този момент имаше акция, която упреква Украйна. Самата съветска войска също стартира доста по-силен обстрел в дните след нападението ”, разяснява специалистът. Обвиненията, че убийството на Дугина е външна интервенция, към този момент доближават и до българските проруски канали в обществената мрежа, споделя още той.
Вътрешна заповед?
Според Трад обаче е надалеч по-вероятно нападението против Дугин, довело до гибелта на щерка му, да е вътрешна заповед. По думите му в кръговете към Путин сега има доста огромно напрежение. “В последно време ФСБ са най-големите губещи в това противоборство. Така наречената „ Операция в Украйна “ към този момент минава напълно през ГРУ (Главното разследващо ръководство на Русия, б.а.), а то си оспорва с ФСБ (Федерална работа за безопасност) въздействието и близостта до Путин ”, споделя Трад. Експертът напомня също, че още през март Кремъл стартира да нападна ФСБ. Тогава ръководители на петия отдел на ФСБ, който води задграничните интервенции на организацията, надлежно и тази в Украйна, бяха задържани и до момента са към момента под домакински арест.

“Отдавна има клюки, че Дугин приказва пред Путин против ФСБ – потвърждавайки, че те са отговорни за резултатите в Украйна. А Путин вероятно се въздейства от него. Както Распутин е бил в миналото с въздействие в царския двор, по този начин стоят нещата през днешния ден и с Дугин. Това тормози апарата за сигурност, тъй като те нямат доверие в Дугин. Силовиците по принцип гледат с огромно съмнение на такива персони ”, разяснява Трад. “Може чашата да е преляла ”.

“Моделът на случилото се е доста прочут. От 1990-те години, с идването на Путин, се случват сходни неща ”, разяснява Трад. През 1999 година две детонации в Москва убиват и раняват стотици. За офанзивите са упрекнати “чеченските терористи ”, само че редица историци и публицисти упрекват службите за тези офанзиви. “Поддръжниците на Путин в никакъв случай няма да го признаят, само че има следствия, които го потвърждават ”, споделя специалистът.
Убийството ще се употребява
Във военните кръгове сега са недоволни, че Русия не употребява цялата си военна мощност против Украйна, разяснява Трад. “Сегашното ликвидиране ще се употребява, тъй като Дугин е знак за множеството руснаци. Сега ще се приказва за възмездие ”. Самият Александър Дугин към този момент приканва за ответен удар, като даже написа в Телеграм, че “копнее за освен това от възмездие и отмъщение ”.

Най-притеснителното е, че в по-голямата част на Русия хората не виждат проблем с войната, дори в противен случай, споделя Трад. Според него случилото се с също ще зареди поддръжката на тези хора за нападателната война против Украйна. “Масово хората, даже родственици на убити, споделят “тези починаха в борба с фашизма ”. Има % от тези, които може би са обезпокоени да изразят същинското си мнение, само че такива неща се споделят и в персонална връзка. Те имат вяра, че режимът в Киев ненавижда руснаците и желае да ги избива ”, разяснява специалистът. “Повечето хора имат битови проблеми с съветската страна, не идеологически. Опозицията съществува, само че тя не е всеобща. Всички, на които гласът им може да бъде чут, към този момент не са в Русия ”.

Въпреки това сега има няколко неща, които тормозят Русия, разяснява Трад. “Първото нещо са саботажите на съветска територия – палежи на наборни комисии, казарми, стратегически обекти. Това се случва безусловно из цялата страна ”, споделя специалистът. “Другият проблем са интервенциите на украинските групировки в пограничните райони като Брянск и Белгород. Третото нещо са офанзивите по Крим ”.
Колко дълго ще продължи войната
Докато висшите етажи на властта поддържат Путин, войната няма да завърши, счита Трад. Според специалиста кръгът, който е най-близо до съветския президент, продължава да има вяра във всичко, което Русия прави в Украйна. “Има няколко оценки във военните кръгове за това по какъв начин ще продължи войната и едната от тях е за най-малко 5 години ”.

Според Трад се чака в деня на украинската самостоятелност (24 август) да стартират делата против пленените бойци от “Азовстал ”. Членовете на украинския Азовски батальон към този момент бяха оповестени от Руския висш съд за терористична организация, което значи, че е допустимо да се стигне и до смъртни присъди, разяснява специалистът. “За Зеленски и Украйна това ще е алена линия. Ако това се случи – договаряния въобще няма да има ”.

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР