На снимката: Асен МеджидиевВ България и цяла Европа има голям

...
На снимката: Асен МеджидиевВ България и цяла Европа има голям
Коментари Харесай

Остър дефицит на лекарства у нас! Изчезват антибиотиците за деца

На фотографията: Асен Меджидиев
В България и цяла Европа има огромен недостиг на медикаменти – над 330 медикамента липсват. У нас най-сериозно е ситуацията с антибиотиците за деца, настояват фармацевти. Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев заяви през днешния ден във Видин, че Изпълнителната организация по медикаментите и районните инспекции по опазване на здравето са мобилизирани, с цел да се откри дефицитът на лекарства в аптеките.

„ Проверява се наличността. Активизирани са българските производители особено за антибиотиците и антихипертензивните средства. Проблемът е в европейски мащаб. По информация, която получихме, има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27-те страни. Сезирали сме и Европейска комисия и организацията ЕМА за неналичието на лекарства “, уточни Меджидиев. Той изясни, че казусът е поради субстанциите, които идват от Индия и Китай. В двете страни има дефицит. Оттам и страда и производството в Евроха и целия свят.

„ В момента е усложнен вносът на лекарства, изключително които са създадени в страните от Европейския съюз, по тази причина ние активизирахме нашите производители сега да компенсират. Отделно асоциацията на паралелните вносители. Сутринта организирах диалози с тях и към този момент имам уверението за множеството лекарства, че са контрактувани още за началото на другата седмица “, разяснява министърът.

Ведомството му е направило организация да влязат спомагателни количества за зареждане на аптеките. В момента се проверявали всички наличия по складовите бази и търговците на едро, както и постъпилите поръчки от търговците към аптеките на едро и дали  са изпълнени.

„ Проверките и контролът са на всички равнища. Обсъждана е опцията за налагане на цялостна възбрана за експорт на всевъзможни лекарства за един месец от България. Това обаче не е законосъобразно, защото европейските конвенции са такива, че сходна възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура, и то не при вирусна зараза, а при много по-сериозни неща “, уточни министърът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР