На следващите избори ще се гласува смесено – с хартиени

...
На следващите избори ще се гласува смесено – с хартиени
Коментари Харесай

Ще купуваме ли скенери за бюлетините?

На идващите избори ще се гласоподава смесено – с хартиени бюлетини и с машини.

Това реши на второ четене Правната комисия в Народното събрание. Остава да забележим по какъв начин ще гласоподават депутатите в пленарната зала.

" Засега нищо няма да се промени в машините от позиция на софтуера и хардуера, само че това е нещо, което ще разберем, когато се пусне търг за обслужване на машините ", заяви изпълнителният шеф на  " Сиела норма "  Веселин Тодоров в студиото на " България заран ".

Според него прекалено много хора са говорили за сигурността на машините, без да схващат. Той бе безапелационен, че флашките не разрешават принтиране на повече гласове за съответни партии, тъй като има прекалено много системи и ограничения за отбрана.

" Обикновено хората виждат неточност номер 101 и 205, а сътрудниците, с цел да е по-информативно, вкарват някакъв текст. Това е готово известие от ресурсния файл, което се взема при дадена обстановка ", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в сегашните оферти няма условие машините да нямат вътрешна и флашпамет и това е въпрос на решение на ЦИК.

" Тези машини са скенери, които са интегрирани с урната, тъй че гласоподавателят не пуска хартиената бюлетина в урна, а я пуска в тази машина, откакто гласоподава по обичаен метод. Така че хората, които се опасяват от сензорен екран, ще могат да гласоподават с бюлетина ", изясни Тодоров.

Той посочи, че по-късно гласовете могат да се броят един по един, но скенерът генерира резултат върху памет и книжен протокол, тъй че да може при вероятно оборване на изборите съдът и специалистите да ревизират какво е станало.

На въпроса, в случай че се наложи да се купуват такива скенери, дали " Сиела норма " ще кандидатства за закупуването им, той отговори, че в случай че дават отговор на условията, ще вземат участие, но процесът до приемането им би лишил най-малко 6 месеца.

" Ние до момента сме купували хартия от Съединени американски щати. Предпочитаме да работим с български снабдители, има спецификации, които ЦИК дефинира. Защитата е от това какво в последния миг ЦИК ще дефинира като спецификации, тъй че да няма сходна хартия бързо и всеобщо създадена за някакви подправени разписки ", акцентира Тодоров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР