На Северната тангента пътната маркировка е много зле. Това е

...
На Северната тангента пътната маркировка е много зле. Това е
Коментари Харесай

Диана Русинова за Факти.бг: На Северната тангента пътната маркировка е много зле

На Северната дъга пътната маркировка е доста зле. Това е констатацията на Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. В късния следобяд през вчерашния ден тя организира премерване на пътни маркировки в придвижване с акредитирана лаборатория.
„ Подобна лаборатория за първи път идва в България. С апарат, който е закачен на автомобила, се мери маркировката в придвижване “, изясни Русинова за Факти.бг. Лабораторията съставлява профилиран автомобил, който е благосъстоятелност на Техническия университет в Загреб.

Според нея за жалост на множеството места у нас маркировката е в доста неприятно положение. А също по този начин се оказва, че към момента пътната маркировка е една от главните аргументи за произшествия, както и неналичието на надзор.
„ Има места, на които пътната маркировка е добра, само че има и такива, на които би трябвало да се подмени. На Северната скоростна дъга е доста зле маркировка. Става въпрос, че тя е отвън експлоатационна валидност и би трябвало да се подмени доста незабавно. Тя просто е рискова, тъй като няма никаква светлоотразителност. На Западната дъга, където е подновявана относително скоро, е много по-добре. Там главната констатация е, че би трябвало просто скоро да бъде възобновена “, изясни още Русинова.

Попитана дали качеството, с което е изпълнена маркировката, дава отговор на това, което е заложено по стандарти, Русинова е безапелационна - не дава отговор.
На въпрос какъв брой време би трябвало да издържи една маркировка, положена на пътя, тя отговори: „ Гаранционният интервал е еднакъв на експлоатационния. За другите видове маркировки на другите класове пътища този интервал е друг. Но е най-малко 2 години. На Западната дъга маркировката е подновявана предходната година септември, само че към този момент е в края на експлоатационния интервал. Към момента към момента става, само че, отново споделям, към този момент е в края на експлоатационния интервал и би трябвало да се подмени. Ако би трябвало всяка година да възобновяваме маркировка… “

Измерването през вчерашния ден е направено през светлата част на деня, само че това няма значение, тъй като измерването е сложно и в него се калкулира с какъв брой понижава видимостта и в тъмната част на деня.
„ През деня или през нощта се прави измерването няма значение. Измерването се прави и за дневна светлина, и за понижена видимост през нощта. Нашето наставление е да се постави нова маркировка, а какво ще се случи – следва да забележим “, приключи Русинова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР